Na výstavbu novej lodenice si Karlova Ves nechce brať úver

1.10.2013
0
Páčil sa vám článok?

Budova novej lodenice v lokalite Karloveského ramena sa postaví len vtedy, ak na jej výstavbu budú postačovať peniaze, ktoré mestská časť Karlova Ves získala z predaja pozemkov v Karloveskej zátoke.

To predpokladá, že cena na výstavbu dosiahnutá prostredníctvom tendra a elektronickej aukcie bude o takmer 200.000 eur nižšia, ako sú predpokladané náklady na výstavbu lodenice. Tie mestská časť odhadla na 735.341 eur s DPH. Suma, s ktorou disponuje mestská časť za predaj pozemkov v Karloveskej zátoke, je 537.000 eur.

"Na zasadaní miestneho zastupiteľstva (24.9.) poslanci rozhodli, že mestská časť by si na výstavbu nemala brať úver a stavbu by mala zrealizovať len z peňazí, ktoré získala z predaja pozemkov v Karloveskej zátoke," TASR informoval prednosta Karlovej Vsi Rastislav Velček.

K investičnému zámeru stavby už vydal kladné stanovisko Magistrát hlavného mesta Bratislavy, Karlova Ves má spracovanú projektovú dokumentáciu na stavbu. "V súčasnosti pracujeme na získaní stavebného povolenia, ktoré vydáva mestská časť Dúbravka," uviedol Velček.

Po získaní stavebného povolenia sa má podľa jeho slov uskutočniť súťaž, v ktorej by dodávateľa stavebných práv mala určiť elektronická aukcia. "Tá nám ukáže, či sa dokážeme zmestiť do sumy, ktorú máme k dispozícii za odpredaj pozemkov," povedal Velček. Označil to za možné, pripomenul, že pri tendri na rekonštrukciu Školského námestia na Dlhých dieloch sa predpokladané náklady vďaka aukcii znížili o 40 percent.

Karlovoveský poslanec Juraj Kadnár (Most-Híd) je optimista. Zdôraznil, že cieľom projektu a súťaže musí byť postaviť lodenicu akú treba, jednoduchú, funkčnú budovu. "Podľa môjho názoru sa v tomto prípade do potrebnej sumy musíme zmestiť, dokonca si myslím, že je šanca mať aj voľné peniaze na úpravu okolia," povedal Kadnár.

Lodenica Karloveské rameno má byť trojpodlažnou stavbou so zázemím pre vodákov i verejnosť. Jej výstavbu schválili karlovoveskí poslanci už v novembri 2011.

(TASR)

Páčil sa vám článok?