Rekonštrukcia kaštieľa sa bude financovať z rôznych zdrojov

27.9.2013
0
Rekonštrukcia kaštieľa sa bude financovať z rôznych zdrojov - rusovce_kastiel
Páčil sa vám článok?

Kaštieľ v Rusovciach sa bude rekonštruovať z viacerých zdrojov. Návrh ministerstva financií schválila vláda. Kaštieľ, park i čeľadník je možné kompletne obnoviť za približne 40 miliónov eur vrátane DPH. S renováciou sa má začať v roku 2014, jej ukončenie sa predpokladá o štyri roky.

Peniaze budú pochádzať z darov od nadácií, občianskych združení a podnikateľských subjektov v kombinácii s eurofondmi, Nórskeho finančného mechanizmu a adekvátneho spolufinancovania zo štátneho rozpočtu.

Aktuálny návrh financovania reaguje na skutočnosť, že v rozpočte Úradu vlády SR v rokoch 2013-2015 nie sú rozpočtované osobitné zdroje. Minulý rok boli na tento účel viazané výdavky v sume 900.000 eur, ktoré možno použiť aj tento rok. Zo štátneho rozpočtu sa budú hradiť iba nevyhnutné výdavky na predfinancovanie.

Nadácie, občianske združenia či podnikateľské subjekty by podľa MF mohli posielať peňažné dary na mimorozpočtový účet úradu vlády. Tie budú účelovo viazané iba na rekonštrukciu kaštieľa. Ten by zostal majetkom štátu, v správe úradu vlády.

Okrem kaštieľa budú využité i ďalšie objekty v areáli národnej kultúrnej pamiatky. Objekt čeľadníka bude k dispozícii občianskym združeniam, ako aj samotnej mestskej časti Rusovce či verejnosti. Priľahlý park bude napojený na cyklotrasu a stane sa miestom pre rôzne oddychové, kultúrne a spoločenské podujatia.

Celkové výdavky sa môžu ešte navýšiť o prípadné uplatnenie alternatívneho systému vykurovania, na ktorý by sa mohli použiť zdroje z Nórskeho finančného mechanizmu.

Z eurofondov sa dá čerpať maximálne päť miliónov eur, a to na čiastočnú obnovu čeľadníka. Štát by ale musel zabezpečiť spolufinancovanie vo výške 15 percent.

Zámer zrenovovať túto národnú kultúrnu pamiatku kabinet odobril ešte 1. augusta minulého roka. Suma spolu s projekčnými a prieskumnými prácami sa odhadla na približne 39,6 milióna eur.

Rezort financií mal predložiť do 15. októbra 2012 návrh na zabezpečenie financovania. Neskôr sa tento termín predĺžil do konca novembra. Avšak pre očakávané nižšie príjmy a potrebu hľadať ďalšie opatrenia na zníženie deficitu verejných financií tak nakoniec neurobil.

Tento areál účelového zariadenia, ktorý je v správe ÚV SR, pozostáva z neogotického kaštieľa, čeľadníka, vrátnice, vodojemu a anglického parku s rozlohou okolo 13,2 ha. Objekt sa 24 rokov nevyužíva pre neukončenie jeho komplexnej rekonštrukcie.

Na rekonštrukciu má vláda prisľúbených 20 až 25 miliónov eur

Na financovanie rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach má vláda prisľúbených 20 až 25 miliónov eur vo forme darov od rôznych spoločností. Po dnešnom rokovaní kabinetu to uviedol minister financií Peter Kažimír s tým, že o konkrétnych firmách a forme príspevku hovoriť nebude. "Lebo na detailoch sa to môže zastaviť," konštatoval. "Ďalej budeme intenzívne rokovať o možnostiach darov od veľkých firiem, a uvidíme. Dúfam, že budeme mať šťastie," dodal s tým, že ak sa na tento účel nenájdu prostriedky z darov, tak sú dve možnosti. Buď sa vláda rozhodne renováciu objektu dofinancovať, alebo úplne zastaviť. Ako minister pripomenul, záležať to bude od kondície štátneho rozpočtu a verejných financií.

"Dnes sme rozhodli, že z formálneho hľadiska sme ochotní a pripravení predfinancovať tento projekt," podčiarkol. Ďalej je dohodnuté čiastočné financovanie z Nórskeho finančného mechanizmu. Istá možnosť je aj z eurofondov v rámci nového sedemročného programovacieho obdobia. Vláda však počíta s hlavným zdrojom od veľkých súkromných spoločností. "Nebudem zakrývať, že sme rokovali a stále rokujeme, ale dohodnúť financovanie nie je jednoduché. Takže budeme musieť trpezlivo ešte vyčkať niekoľko mesiacov," deklaroval Kažimír.

Na otázku, čo budú mať z toho firmy, ktoré darmi prispejú na renováciu kaštieľa, Kažimír odpovedal, že okrem dobrého pocitu aj to, že ich meno bude spojené s rekonštrukciou významnej národnej kultúrnej pamiatky, ako aj s rekonštrukciou priestorov, ktoré budú používané pri predsedníctve v roku 2016.

(TASR)

Páčil sa vám článok?