Súťaž na rekonštrukciu antickej Gerulaty nemá víťaza

16.5.2013
0
Súťaž na rekonštrukciu antickej gerulaty nemá víťaza - gerulata1
Páčil sa vám článok?

Urbanisticko-architektonická súťaž návrhov riešenia rekonštrukcie múzea Antická Gerulata v Rusovciach nemá víťaza. Do súťaže prihlásili architekti 31 návrhov, porota však udelila len dve 2. ceny, jednu 3. cenu a tri špeciálne ceny.

„Porota sa zhodla, že ani jeden z návrhov nespĺňa požiadavky súťaže do takej miery, aby mu mohla byť udelená prvá cena,“ uviedla hlavná architektka mesta Bratislavy Ingrid Konrad, ktorá bola predsedníčkou poroty. Ani jeden návrh totiž podľa nej dostatočne nezabezpečil udržateľný rozvoj archeologickej lokality a jej prezentácie. Využitie alternatívnych zdrojov energie a väzba areálu na krajinu sú pritom dôležité pri príprave na zápis pamiatky do zoznamu dedičstva UNESCO.

(1) Jednu 2. cenu získal návrh autorov M. Žitňanský, V. Šimkovič, P. Gonda, R. Šranko, M. Kollár a Ľ. Dubeňová. Zaujal myšlienkou levitujúceho objektu, ktorý ohraničuje areál voči veži kostola, ale nezaťažuje ho celou hmotou pôdorysu. Porota návrhu vyčítala nedoriešenie ohraničenia areálu či parkovanie, ktoré by priamo k nálezom pritiahlo autá.

(2) Druhú 2. cenu získal návrh autorov M. Pavle, Š. Rafanides, M. Tibenská a J. Veselý. Umiestnili hlavný objekt na severozápadnej strane areálu, na hranici pôvodného tábora. Porota mu vyčítala nedoriešenie ekológie a navigačného systému do múzea.

(brn)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?