V Devínskej Novej Vsi chcú obnoviť hradisko

14.5.2013
0
V devínskej novej vsi chcú obnoviť hradisko - hradisko_dnv1
Páčil sa vám článok?

Devínska Nová Ves chce spolu s archeológmi obnoviť hradisko, ktoré sa nad územím súčasnej mestskej časti nachádzalo v 9. storočí. Dnes vidieť z kedysi mohutnej pevnosti už len násyp a zvyšky opevnenia. Jej obnovením by mal vzniknúť areál plný vzdelávacích, kultúrnych a športových aktivít.

„Ľudia dnes vnímajú len hrad Devín, no nechápu kontext predsunutých opevnení. Celé územie bolo nimi pospájané a to im treba ukázať,“ hovorí architekt a autor projektu na obnovu hradiska Pavol Kopačka.

Hradisko nad dnešnou Devínskou ochraňovalo centrálnu pevnosť - hrad Devín. Na tomto mieste sa v 9. storočí nachádzali až dve strážne slovanské hradiská. Rekonštruovať sa rozhodli spodné z nich. Dolnú pevnosť chránil dvojmetrový val s drevenou palisádou a do hradiska sa vstupovalo cez dve mohutné brány. Ako prvú chcú vybudovať práve vstupnú bránu zo severozápadu so strážnymi vežami. „Chceme, aby ju mohli vidieť turisti z Mosta slobody, k hradisku by totiž mala viesť medzinárodná cyklotrasa,“ povedal Kopačka. Obnoviť plánujú aj strmú cestu od rieky Morava, ktorá k tejto bráne kedysi viedla.

Začiatok realizácie je ešte v nedohľadne. Momentálne devínska samospráva rokuje s elektrárňami, pretože na mieste je potrebné preložiť vysoké napätie elektrického vedenia. Starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor by chcel, aby projekt zaplatili eurofondy. Keď sa to však nepodarí, sú odhodlaní projekt financovať aj z vlastných prostriedkov. Majiteľ pozemku so zámerom súhlasil, projekt však čaká ešte mnoho prieskumov.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?