Dočká sa kaštieľ opravy? Vláda na to potrebuje 33 miliónov

8.8.2012
0
Dočká sa kaštieľ opravy? vláda na to potrebuje 33 miliónov - Kastiel1
Páčil sa vám článok?

Slovenská vláda rozhodla o generálnej rekonštrukcii kaštieľa v Rusovciach. Chce, aby už začiatkom roka 2016 slúžil na reprezentatívne účely štátu. Stavebné práce by sa mali začať po prerobení pôvodného projektu z roku 1995 a vytvorení finančného modelu, ktorý vykryje chýbajúcich 33 miliónov eur.

Na opravu kaštieľa by mali smerovať peniaze z predaja neobývanej vily prezidenta pod Slavínom. Ďalšie peniaze chce vláda získať od súkromných stavebných firiem, pre ktoré by malo byť cťou rekonštruovať túto národnú kultúrnu pamiatku. ,,Pôjde o prepojenie štátu a podnikateľského prostredia na Slovensku. Domnievam sa, že by mohlo byť aj cťou pre podnikateľský sektor zúčastniť sa na rekonštrukcii národných kultúrnych pamiatok," povedal premier Robert Fico.

„Mám rád národné kultúrne pamiatky a tiež sme si veľa vytrpeli aj za Bratislavský hrad, ale samovrah nie som, aby som na úkor iných kapitol štátneho rozpočtu išiel rekonštruovať pre účely reprezentácie národnú kultúrnu pamiatku," vyhlásil premiér.

Od roku 1995 bolo na rekonštrukčné práce kaštieľa vrátane projektových prác, odborného autorského a reštaurátorského dozoru vynaložených vyše 93 miliónov korún (3,1 milióna eur). Na údržbu parku sa minuli ďalšie štyri milióny korún (takmer 133-tisíc eur).

Od júla 2000 sú stavebné práce na kaštieli pre nedostatok finančných prostriedkov zastavené. Náklady na minimálnu údržbu a zabezpečenie zariadenia si však každý rok vyžiadali do 1,3 milióna korún (43-tisíc eur).

Krajský pamiatkový úrad v Bratislave vykonal vlani v septembri dohľad a skonštatoval, že „súčasný stav kaštieľa je z pamiatkového hľadiska narušený až dezolátny a z hľadiska stavebno-technického až havarijný". Pamiatka si na základe tohto stavu vyžaduje pokračovať v rekonštrukcii, lebo hrozí totálna asanácia objektu. Rekonštruovať by sa mala samotná budova kaštieľa, park, budova čeľadníka a tiež interiérové vybavenie.

(brn)
FOTO - ÚV SR


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?