Zelenú kocku na Hodžovom námestí nedokončia v lete

7.6.2012
0
Zelenú kocku na hodžovom námestí nedokončia v lete - Zelena kocka1
Páčil sa vám článok?

Polyfunkčný sklenený dom Zelená kocka, ktorý v novembri minulého roka začali stavať medzi Tatracentrom a hotelom Crown Plaza v Bratislave, nedokončia v lete, ako plánovali. S dostavbou sa počíta v druhej polovici roka.

Stavba trojpodlažnej budovy mala trvať sedem mesiacov, počas tohto obdobia práce obmedzujú peších aj MHD. Inforovala o tom mediálna zástupkyňa projektu Mária Adamová.

Spomalenie stavby podľa Adamovej zapríčinili technologické obmedzenia, ktoré spôsobili vonkajšie teploty v zimných mesiacoch. "Nemalo by to však stavbu výrazne predĺžiť," poznamenala s tým, že v súčasnosti investor rokuje s jednotlivými záujemcami o dispozičnom riešení vnútorných priestorov. "Tie je zatiaľ možné upravovať na základe individuálnych požiadaviek," dodala.

Zelená kocka alebo Green Cube nesie svoj názov najmä preto, že ju obrastú popínavé rastliny. Z vonkajšej strany budovy sú totiž priamo súčasťou konštrukcie masívne črepníky. Stavba má tak podľa Adamovej vytvoriť živú bránu v smere k Prezidentskému palácu a vyplniť prázdny priestor medzi budovou Tatracentra a hotelom Crown Plaza. "Medzera je príliš úzka na výstavbu kamenného domu," odôvodnila. Objekt by mal podľa nej tiež vyriešiť súčasné komunikačné problémy rozdielnych úrovní Poštovej ulice a Hodžovho námestia.

Stavebné práce od novembra obmedzujú chodcov aj cestujúcich v mestskej hromadnej doprave. Zastávku preložili o približne 20 metrov smerom pred hotel Crown Plaza a z bezpečnostných dôvodov uzatvorili napríklad chodník pre peších zo strany Hodžovho námestia. "Stavba dotvorí zastávku MHD a zabezpečí jej komfortné zastrešenie," poznamenala Adamová.

Stavba, do ktorej spoločnosť už investovala 2,1 milióna eur, stojí na mestských pozemkoch. "Máme vecné bremeno s právom stavby a trpenia stavby," dodala Adamová. V budove by mali priestory slúžiť občianskej vybavenosti, obchodom či ako kancelárske priestory. Bratislavčania tam nájdu kaviareň, predaj občerstvenia či novín. Nápad zrealizovať projekt vznikol ešte v roku 2003.

(TASR)

Páčil sa vám článok?