Minister Žiga nevidí dôvod na zámenu pozemkov pod PKO

15.5.2012
0
Páčil sa vám článok?

Záchrana PKO je stále otázna. Komplikuje sa aj možnosť, že by mesto získal štátne pozemky pod Výskumným ústavom vodného hospodárstva (VÚVH) a za tie pod PKO ich vymenila. Minister životného prostredia Peter Žiga totiž nevidí dôvod, aby sa problémy samosprávy riešili na úkor rezortu životného prostredia a VÚVH.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik na februárových rokovaniach s mestskými poslancami uviedol, že budova VÚVH je síce pre zelený rezort dôležitá, ale môže stáť aj na inom mieste. Podľa hovorcu ministerstva Maroša Stana by však bola výmena budov a pozemkov nákladná a zložitá. "Okamžitá spotreba vody pre prevádzku modelov v hydrotechnických laboratóriách je približne 1000 litrov za sekundu, čo je dodávka pitnej vody do Petržalky za sekundu," poznamenal s tým, že len merania a overovanie funkčnosti nového pracoviska merania prietokov v iných priestoroch by tak trvali približne jeden a pol roka. "Staré pracovisko dovtedy zaniknúť nesmie."

Rezort upozorňuje, že hydrotechnické laboratóriá sú ojedinelým a unikátnym pracoviskom svojho druhu v Európe a ich existenciu považuje za zásadnú. "Výskumníci prostredníctvom realistických modelov navrhujú a overujú technické parametre pre prevádzku za mimoriadnych situácií, akými by mohli byť napríklad povodne na Dunaji či havárie, ktoré sa môžu stať a ohroziť životy a majetky ľudí," vysvetlil Stano.

Ak by sa mesto s ministerstvom nedohodlo, podľa hovorcu primátora Ľubomíra Andrassyho náhradné riešenie pripravené nemá. "Poslanci potom budú musieť rozhodnúť, či ideme do rekonštrukcie sami, alebo nie. Tá situácia, ktorá je teraz, je však patová," podotkol.

Mestskí poslanci poverili primátora, aby rokoval s novou vládou o zámene ešte začiatkom februára. "Žiadne oficiálne rokovania s predstaviteľmi hlavného mesta Bratislavy neboli," uviedol Stano.

Bývalé mestské zastupiteľstvo predalo pozemky pod PKO spoločnosti Henbury Development v roku 2005. Síce bez predaja stavieb, ktoré na pozemkoch stoja, ale pri predaji pozemkov schválilo investičný zámer developéra, aby na mieste postavil multifunkčné objekty. To viedlo sudkyňu k názoru, že mestskí poslanci predajom pozemkov v podstate rozhodli aj o zbúraní známeho areálu.

Na pojednávaní o platnosti právnych úkonov spojených s búraním PKO vyniesol súd rozsudok 5. decembra 2011. Mesto súd prehralo a 19. januára sa voči rozsudku odvolalo. Alternatíva zámeny pozemkov by tak znamenala možnosť mimosúdnej dohody. Podľa Ftáčnika je zámena pozemkov za VÚVH cesta, o ktorej investor hovorí, že je reálna.

(TASR)

Páčil sa vám článok?