Výstavba na Čierna Voda spôsobuje Vajnorom problémy

4.4.2012
0
Výstavba na čierna voda spôsobuje vajnorom problémy - Cierna voda
Páčil sa vám článok?

Problémy súvisiace s rozsiahlou výstavbou v prímestskej bratislavskej lokalite Čierna Voda riešili v týchto dňoch starostovia Chorvátskeho Grobu a Vajnôr. Výstavba obytných súborov spôsobuje obom samosprávam starosti najmä v doprave a školstve.

Ako na stretnutí podčiarkol starosta Vajnôr Ján Mrva, enormný záujem majú o riešenie zahustenej premávky motorovými vozidlami, ktoré cez túto bratislavskú mestskú časť smerujú do hlavného mesta. Ďalšia plánovaná výstavba v Čiernej Vode môže bez súbežného budovania zodpovedajúcej dopravnej infraštruktúry celú situáciu ešte zhoršiť. "A to nielen v doprave, ale i školstve. Do vajnorskej školy a škôlky už v súčasnosti chodia desiatky detí z Chorvátskeho Grobu, ktoré nemajú možnosť navštevovať školské či predškolské zariadenia v mieste svojho bydliska," uviedol Mrva.

Novozvolený starosta Chorvátskeho Grobu Miroslav Marynčák informoval, že o ďalšej výstavbe rokuje s developérmi. Súbežne s bytmi by sa mali stavať aj cestné privádzače na diaľnicu D1, ktoré by mali prechádzať Chorvátskym Grobom. V pláne je tiež výstavba novej školy. Predstavitelia oboch samospráv sa zhodli na tom, že obmedzenie výstavby, riešenie dopravy a výstavba školských zariadení je vzhľadom na potreby oboch sídel spoločným záujmom.

Zmena územného plánu bývalým vedením Chorvátskeho Grobu spôsobila, že investor ráta s novou výstavbou domov na ploche 190 hektárov, v ktorých by malo bývať až 56.000 obyvateľov. To je takmer toľko, ako majú tri okresné mestá v Bratislavskom kraji - Malacky, Pezinok a Senec dokopy. Na Čiernej Vode sa už stavia, pričom zástavba už teraz výrazne komplikuje dopravu v tejto oblasti. Spolu s tranzitom medzi Pezinkom a Bratislavou prejde denne po ceste III. triedy vyše 20.000 áut a to priamo stredom historickej časti Vajnôr. Nesúhlasné stanovisko s rozsiahlou výstavbou na Čiernej Vode bez prioritného riešenia dopravnej situácie a občianskej vybavenosti dal Bratislavský samosprávny kraj a jej predseda Pavol Frešo.

Vajnory navrhujú, aby sa prednostne postavil výjazd a zjazd na diaľnicu D1 v lokalite Triblavina. "Podporným riešením by bol aj dopravný obchvat z Pezinka popri Slovenskom a Chorvátskom Grobe s výjazdom na D1 pri Triblavine. Na akútne riešenie odklonenia a priklonenia súčasnej dopravy do tohto regiónu je už spracovaný projekt východného obchvatu Vajnôr okolo družstva, ktorý má právoplatné územné rozhodnutie," dodal starosta Mrva.

(TASR)

Páčil sa vám článok?