Krajský stavebný úrad skolaudoval sporný dom na Betliarskej

3.4.2012
0
Krajský stavebný úrad skolaudoval sporný dom na betliarskej - Betliarska1
Páčil sa vám článok?

Krajský stavebný úrad v Bratislave skolaudoval stavbu bytového domu an Betliarskej ulici aj napriek odporu Petržalčanov a nesúhlasu mestskej časti Petržalka. Samospráva označuje postup Krajského stavebného úradu za neštandardný, pretože rozhodol bez toho, aby počkal na vyjadrenie mestskej časti.

Na Betliarskej ulici malo ešte v roku 1996 vyrásť Obchodné centrum a garáže. Stavebné povolenie vydal vtedy ešte Okresný úrad BA V. Stavba sa začala v júni 1999, koncom roka však došlo k zmene stavebníka. Ten v roku 2003 požiadal o zmenu stavby a chcel realizovať Obytný dom Betliarska. Mestská časť Petržalka opakovane vyjadrila nesúhlas so zmenou z pohľadu životného prostredia ako aj dopravnej obslužnosti. V júli 2003 konanie zastavila, stavebník sa však odvolal na Krajský stavebný úrad, ktorý rozhodnutie o zastavení konania zrušil.

Konanie o zmene stavby preto pokračovalo ďalej. Stavebník v stavbe pokračoval v rozpore s pôvodným stavebným povolením, na čo reagovala mestská časť opakovanými výzvami na zastavenie prác ale aj niekoľkými pokutami. Aj tieto pokuty však zrušil Krajský stavebný úrad. Po dodaní všetkých potrebných dokumentov, stanovísk a vyjadrení dotknutých orgánov a zainteresovaných strán v marci 2010 vydal petržalský stavebný úrad rozhodnutie o dodatočnom povolení zmeny stavby na „ABA1, Betliarska ulica -polyfunkčná nebytová budova s doplnkovou funkciou bývania". Voči tomuto rozhodnutiu sa odvolali občania, Krajský stavebný úrad síce zmenil napadnuté rozhodnutie, ale tieto zmeny neboli dôvodom na zrušenie prvostupňového rozhodnutia. V stavbe preto stavebník mohol pokračovať.

Čo však nemohol, ale urobil, je, že nerešpektoval podmienky vydaného rozhodnutia. Zvýšil počet apartmánov z povolených 39 na 69, zvýšil počet bytov z povolených 27 na 32, nerealizoval zariadenie hotela, nezrealizoval parkovací dom ani parkovacie státia na 2. nadzemnom podlaží, nezrealizoval náhradu 88 parkovacích miest pre obyvateľov jestvujúcich bytových domov za zrušené parkovisko, na ktorom bola stavba postavená a z pôvodných 174 parkovacích miest zrealizoval len 105. Riešene statickej dopravy je však absolútne nedostatočné aj z pohľadu zvýšenia počtu bytov a apartmánov.

V novembri 2011 požiadal stavebník o kolaudačné rozhodnutie, ktoré petržalský stavebný úrad prerušil preto, že stavba sa uskutočnila v rozpore so stavebným povolením tak v počte bytov, apartmánov ako aj v počte parkovacích miest. Tu však vstupuje do hry opäť Krajský stavebný úrad, ktorý na podnet stavebníka posudzuje rozhodnutie mestskej časti a vydáva kolaudačné rozhodnutie, ktoré 20. marca 2012 nadobudlo právoplatnosť!

"Toto rozhodnutie je výsmechom do tváre všetkých Petržalčanov, ktorým nebol a nie je ľahostajný prístup stavebníka a dopady jeho konania na lokalitu, kde bývajú. Rovnako je podrazom pre samosprávu, pretože takýto postup štátnej správy vôbec nie je štandardný. Krajský stavebný úrad v netypicky krátkej lehote o veci rozhodol, dokonca ani nepočkal na vyjadrenie mestskej časti - nielenže nám dal 5 dní na vyjadrenie, ale ani naň nepočkal a svoje rozhodnutie vydal ešte pred ich uplynutím," konštatuje hovorkyňa mestskej časti Mária Grebeňová-Laczová.

Mestská časť Peržalka sa preto obrátila na Ministerstvo dopravy a regionálneho rozvoja SR so žiadosťou o preskúmanie tohto rozhodnutia, pretože je podľa nej po procesnej i vecnej stránke vydané v rozpore so zákonom.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?