BSK súhlasí s výstavbou mosta do Schlosshofu

12.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na svojom nedávnom zasadnutí schválilo vstup BSK do projektu SACRA-VELO. Týka sa rozvoja regiónu v rámci programu cezhraničnej maďarsko-slovenskej spolupráce na roky 2007-2013.

Projekt spojí prvky cirkevnej a aktívnej turistiky. Je spoločným zámerom maďarskej župy Győr-Moson-Sopron s Bratislavským a Trnavským krajom. Prepojí významné sakrálne pamiatky a pútnické miesta popri riekach Ráb, Dunaj a Morava, ktoré sa budú spájať a rozvetvovať na Dunajskú cyklotrasu Eurovelo 6 v úseku medzi Győrom a Bratislavou. 

BSK na tento projekt pre roky 2012-2013 vyčlení 6500 eur, čo je päť percent z celkovej čiastky 130.000 eur. Okrem vydania cyklistických a informačných máp pribudne na trase 242 emblémových tabúľ, 30 cyklostojanov a vyznačenie 301 km cyklotrás. Bratislavská arcidiecéza vybrala sakrálne objekty v 30 mestách a obciach. Predseda BSK Pavol Frešo informoval, že tesne pred podpisom je dohoda o budovaní cyklomosta z Devínskej Novej Vsi do obce Schlosshof. Je to v rámci cezhraničnej spolupráce s Rakúskom a s jeho výstavbou chcú začať v jeseni. "Už nie sú žiadne legislatívne prekážky a sami by sme si nemohli dovoliť financovať výstavbu mosta," zdôvodnil Frešo.

Slovenská strana má na stavbu zohnať 3,2 milióna eur a veľká časť z toho pôjde z eurofonodv. Most bude široký štyri metre a z celkovej dĺžky lávky 955 metrov oceľová konštrukcia predstavuje 525 metrov. Most zlepší prepojenie regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás a výrazne skráti terajšiu 40-kilometrovú obchádzku. Bude slúžiť aj pre peších turistov na ceste do komplexne zrekonštruovaného najväčšieho - 58-hektárového cisárskeho vidieckeho sídla v Rakúsku, na barokový zámok Schlosshof.

(TASR)

Páčil sa vám článok?