Čierne stavby v centre naďalej prekvitajú

8.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

„Čierne“ stavby bez legálneho stavebného povolenia existovali aj v minulosti, skutočne prekvitať však začali až v poslednom desaťročí. Nie vždy je hlavný problém v agresívnom správaní investorov, ktorí nerešpektujú žiadne zákony. Časť viny niekedy padá aj na pomalé tempo spracovania územného plánu zo strany mesta, ktoré nedokáže adekvátne reagovať na silnejúci tlak investičných akcií.

Jedným z území, kde je momentálne najväčšia koncentrácia tzv. „čiernych" stavieb, je vilová časť Starého Mesta, najmä okolie Slavína, Horského parku, Machnáča a čiastočne aj Kalvárie. V posledných rokoch tu bez akéhokoľvek stavebného povolenia vyrástli viaceré mohutné stavby, ktoré sa oficiálne tvária ako rodinné domy. K niektorým neexistuje žiadna oficiálna dokumentácia alebo korešpondencia s príslušným stavebným úradom alebo mestskou časťou.

V iných prípadoch, ako je napr. údajný rodinný dvojgeneračný dom na ulici Na Slavíne priamo pod známou vyhliadkovou reštauráciou Snežienka, existuje niekoľko centimetrov hrubý spis. Výsledok je však rovnaký: stavba je takmer dokončená a pravdepodobne by nebola v súlade ani s aktualizáciou územného plánu, ak by nejaká aktualizácia bola medzitým schválená.

Starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský sa domnieva, že v niektorých exemplárnych prípadoch by dostatočným mementom pre nelegálnych stavebníkov bolo odstránenie stavby, trebárs aj v pokročilom štádiu rozostavanosti. Samospráva a najmä odbor životného prostredia miestnej štátnej správy sa však doteraz dokázal zmôcť iba na rozhodnutia o zastavení všetkých stavebných prác, prípadne odovzdanie príslušných spisov na prokuratúru. Výsledkom zrejme nebude nič iné, ako dodatočná legalizácia stavby s uložením pokuty.

Azda by pomohlo zriadenie tzv. stavebnej polície, ktorá pôsobí vo viacerých krajinách západnej Európy. Stavebné úrady však doteraz málokedy využili služby existujúcej mestskej polície. Zatiaľ teda zostáva aspoň verejný pranier, ktorý zrejme ďalším nelegálnym stavbám úplne nezabráni.

(miv)

Páčil sa vám článok?