Výstavba v okolí ramena nemá obmedziť prístup

22.4.2011
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Karlovej Vsi nedávno vyjadrili obavy z výstavby v okolí Karloveského ramena petíciou, ktorú podpísalo 5000 občanov. Petičníci sa obávajú obmedzenia pohybu a športu pri dunajskom ramene.

Okrem výrazného obmedzenia rozvoja športu a prístupu k cyklotrase a promenáde sa podľa obyvateľov skomplikuje doprava pri Riviére a výstavba si vyžiada výrub stromov. Samosprávu žiadajú, aby prekazila plány na výstavbu osemposchodového domu v zátoke. Objekt chce vybudovať J&T Real Estate s tým, že pôjde o ubytovanie pre športovcov.

Spoločnosť Office110 architekti, s.r.o., má mestskej časti Karlova Ves predložiť minimalistický variant finančných prostriedkov rekonštrukcie lodenice v Karloveskej zátoke. Schválili to miestni poslanci mestskej časti na aprílovom zastupiteľstve. Suma za novú lodenicu by nemala presiahnuť 536 000 eur. Toľko získala miestna samospráva za predaj pozemkov v Karloveskej zátoke v minulom volebnom období.

Developer projektu, spoločnosť J&T Real Estate, považuje informácie v petícii proti ďalšej výstavbe v Karloveskej zátoke za mylné a neúplné. Nemá ísť o výrub 157 stromov, ale z pôvodne plánovaných 89 sa ráta už iba s výrubom 55 stromov, väčšinou vraj topoľov a slivky višňoplodej, teda zelene, ktorá tam vyrástla náhodu a nie je udržiavaná. Spoločnosť ráta aj so sadovníckymi úpravami a výsadbou stromov. Cyklotrasa má byť podľa investora zachovaná. Pri výstavbe sa vraj ráta aj s prístupovou komunikáciou pre verejnosť.

Investor odčlenil z vlastného pozemku pás široký 3,5 metra a daroval ho mestskej časti, čím sa zabezpečí prístup vodákov k Dunaju. Náhradné parkovacie miesta plánuje investor vybudovať na vlastných pozemkoch a na pozemkoch v správe mestskej časti.

(rob)

Páčil sa vám článok?