Petržalka nesúhlasí s výstavbou na Jasovskej

17.2.2011
0
Páčil sa vám článok?

Petičný výbor proti plánovanej výstavbe polyfunkčného bytového domu na Jasovskej ulici v Petržalke v stredu navštívil starostu Petržalky Vladimíra Bajana. Agentúru SITA o tom informovala petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová Laczová. Proti plánovanej výstavbe vzniesol petičný výbor niekoľko námietok.

Ako Grebeňová Laczová uviedla, odborný poradca výboru Bohumil Kováč z Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity poukázal na paradox, že územie, kde má firma Vazex Group stavať, je kvalifikované ako stabilizované obytné územie. Na takomto území môže byť len voľný, nezastavaný priestor so zeleňou.

Kováč poukázal na nezrovnalosti v Územnom pláne hlavného mesta. „Ak sa plánovanou stavbou vážne menia vlastnícke vzťahy k pozemkom, potom už nejde o stabilizované územie," povedal Kováč.
Miroslav Varadínek z petičného výboru uviedol, že už teraz majú obyvatelia na Jasovskej ulici problém s parkovaním. Výstavba polyfunkčného bytového domu by situáciu s parkovaním ešte zhoršila. "Nemôžeme súhlasiť s takým typom výstavby, aký sa tam plánuje," povedal Miroslav Varadínek. Ďalší člen výboru Ján Gajdoš však pripustil, že sa v budúcnosti zrejme nevyhnú zásahu do územia. „Vieme sa stotožniť skôr s garážovým domom". 


Podľa Grebeňovej starosta Bajan informoval, že Magistrát Bratislavy v júni minulého roka podporil stanovisko petičného výboru. V auguste však magistrát názor zmenil. Petržalka minulý rok zamietla návrh na vydanie územného rozhodnutia na stavbu objektu. „Chcem, aby sme zladili záujem mestskej časti a mesta pri územnom konaní, aby sa nestávalo to, čo je v Petržalke realitou, že mestská časť nie je vopred dostatočne informovaná o zámere využitia pozemku," povedal Bajan. Starosta Petržalky preto osloví primátora Milana Ftáčnika a požiada ho o prehodnotenie stanoviska mesta, ktoré nie je v súlade s územným plánom a ani Stavebným zákonom. Ďalej sa starosta s predstaviteľmi petičného výboru dohodli na tom, že sa budú vzájomne o každej novej veci informovať.

(sita)

Páčil sa vám článok?