Výstavba hotela by bola precedensom

3.2.2011
0
Páčil sa vám článok?

O možnej výstavbe hotela na Železnej studienke, ktorý by mal vyrásť na mieste bývalej reštaurácie Snežienka a ktorý odmieta množstvo občanov, ale aj o obnove budovy Prvej konskej železnice sme sa pozhovárali so starostom Nového Mesta Rudolfom KUSÝM.

- V prípade Snežienky vidím dva problémy. Prvým je precedens. Ak budeme súhlasiť s jedným hotelom, ako obhájime výstavbu prípadných ďalších? Druhým je samotná zrúcanina bývalej reštaurácie. Tento objekt hyzdí Železnú studienku a návštevníci tejto lokality sa logicky pýtajú, čo s tým budeme robiť. Investor pritom tvrdí, že prevádzkovanie len a len reštaurácie mu ekonomicky nevychádza. Vybudovanie hotela tak, ako bol prezentovaný pred niekoľkými mesiacmi, však odmietam tak, ako som ho odmietal aj predtým. Máme záujem o reštauráciu a môžeme diskutovať o reštaurácii s niekoľkými izbami.

Koľko izieb by teoreticky prichádzalo do úvahy?

- To je otázne, keďže jednoznačne odmietam vybudovanie kanalizácie. Tá by totiž vyvolala v Lesoparku stavebný ošiaľ, ktorý nechceme dopustiť. Len čo budem mať naštudovaný nový projekt Snežienky, zorganizujem verejné stretnutie s obyvateľmi, pozvem aj organizátorov petície a prejdeme si za a proti. Napokon, sám som signatárom petície.

Prednosta úradu sa v roku 2009 vyjadril, že ak investor splní zákonné podmienky, stavebné povolenie musí byť vydané. Ako to vidíte?

-Vo všeobecnosti má v zásade pravdu. Starosta v prípade stavebných vecí nerozhoduje ako človek, ktorý bol zvolený ako zástupca občanov, ale ako najvyšší úradník stavebného úradu. Snežienka je však výnimočná v tom, že plánovaná výstavba je na pozemku, ktorý patrí samospráve, a preto je pozícia starostu v tomto prípade o čosi silnejšia.

Blíži sa otvorenie aj ďalšej zaujímavej a verejnosťou sledovanej budovy v Novom Meste, budovy Prvej konskej železnice. Koľko peňazí ešte potrebujete na jej definitívne zrekonštruovanie?

- V tejto chvíli je náš odhad približne 100-tisíc eur a v prvom rade treba dokončiť druhé poschodie. Žiadame o podporu Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, keďže ide o jedinú kultúrnu pamiatku v našej mestskej časti. V deň, keď vyjdú noviny, bude už naša žiadosť na ministerstve.

Zhovára sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?