O pokutách na Tehelnom poli stále nerozhodli

12.1.2011
0
Páčil sa vám článok?

O opodstatnenosti pokút v súvislosti s výstavbou budovy v tesnom susedstve rekonštruovaného Zimného štadióna Ondreja Nepelu v bratislavskom Novom Meste sa nerozhodlo ani takmer po pol roku.

Ako dnes pre agentúru SITA uviedla tlačová tajomníčka novomestského starostu Alžbeta Klesnilová, opodstatnenosť pokút udelených novomestským stavebným úradom ešte Krajský stavebný úrad v Bratislave stále nepreveril. Podľa Klesnilovej nemá miestny stavebný úrad stále rozhodnutie nadradeného stavebného úradu.

Ide pritom o pokuty za porušenie stavebného zákona, ktoré úrad udelil za stavbu športovo-spoločenského centra. To rovnako ako rekonštrukcia štadióna súvisí s tohtoročným hokejovým šampionátom. Ide o výškový hotel a administratívnu budovu s presscentrom. S ich výstavbou sa začalo skôr, ako boli vydané všetky povolenia. Voči pokute sa odvolali obe spoločnosti, teda stavebník Tehelné pole, a.s. so sídlom v Bratislave, ako aj zhotoviteľ stavby Váhostav SK, a.s. so sídlom v Žiline. 

Výšku pokút stavebný úrad zverejniť odmieta, urobí tak až po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia. Pokuty však nie sú maximálne, čo je podľa zákona 165 969,59 eur. Stavebník totiž nestaval celkom načierno. V čase začiatku výstavby bolo síce vydané územné rozhodnutie na umiestnenie stavby, avšak stavebné povolenie len na hrubé terénny úpravy. Klesnilová zároveň doplnila, že pokuta pre dodávateľa prác je nižšia ako pre investora. Krajský stavebný úrad v Bratislave môže podľa Klesnilovej výšku pokuty potvrdiť, čím by rozhodnutie novomestského stavebného úradu nadobudlo právoplatnosť, alebo rozhodnutie prvostupňového úradu môže zrušiť, prípadne zmeniť. 

Investorská spoločnosť Tehelné pole, a.s. po medializovaní informácií požiadala 25. marca minulého roka o dodatočné povolenie stavby. Územné povolenie síce mala platné od novembra 2009 a stavebné povolenie od konca januára 2010, to sa však týkalo len hrubých terénnych úprav. Časť vykonaných prác na stavbe tak bola podľa Klesnilovej v rozpore so stavebným povolením. Stavebný úrad stavbu dodatočne zlegalizoval, rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť začiatkom mája. Úrad zároveň začal druhé správne konanie o pokute.

(sita)

Páčil sa vám článok?