Majú skolaudované domy, chýba cesta a osvetlenie

10.12.2010
0
Majú skolaudované domy, chýba cesta a osvetlenie - Majoranova1
Páčil sa vám článok?

Pred siedmimi rokmi začala na Majoránovej ulici výstavba radových domov. Tie sú dnes postavené a skolaudované, ale o vnútroblokovú cestu, verejné osvetlenie, svetelnú križovatku a detské ihriská patriace k domom sa bojuje dodnes.

V roku 2003 dostala firma Pressburg B&V povolenie na výstavbu Radových domov - Kondomínia, pričom podmienkou bolo vybudovanie verejného osvetlenia, vnútroblokovej cesty, detských ihrísk a svetelnej signalizácie na križovatke Hradská - Priehradná. „Kondomínium je postavené, domy skolaudované, cesta s verejným osvetlením vybudovaná, ale signalizácia nie, keďže sa nepodarilo vyriešiť vlastnícke vzťahy s majiteľom pozemku, ktorým je Lukoil Slovakia," objasnila obyvateľka Vrakune Henrieta Peškovičová.

Jej informácie doplnil obyvateľ Majoránovej ulice Milan Brach: „Cesta má dodnes štatút rozostavanej stavby, aj keď je stavebne dokončená. Stavba, ako aj pozemky, na ktorých je postavená, sú v súkromnom vlastníctve bývalého vlastníka spoločnosti Pressburg B&V. Obdobne ako cesta skončilo aj verejné osvetlenie, ktoré je síce trvalo skolaudované, ale po kolaudácii ostalo vo vlastníctve stavebníka a neprešlo do vlastníctva hlavného mesta, ako sa to vyžaduje zo strany magistrátu pri výstavbe novostavieb na území mesta. Dnes sa stavebník aj investor vyhovárajú, že kolaudácia cesty nie je možná, pretože nie je vybudovaná svetelná križovatka na uliciach Hradská - Priehradná, a nedá sa to vraj preto, že investor nie je vlastníkom pozemkov na ktorých sa križovatka má postaviť."

Vlastník pozemku, firma Lukoil Slovakia, investor a mestská časť pokračujú v rokovaní o dohode prevodu pozemkov alebo o nájomnej zmluve, ale zúčastnené strany sa stále nedohodli. Rokovania zastavila spoločnosť Lukoil, ktorá má vedenie v Moskve, a okrem domov zvyšné stavby nemôžu skolaudovať, pretože ich vlastní investor a vlastníctvo nemôže previesť na hlavné mesto. Nie je možné ani vybudovať svetelnú signalizáciu, keďže investor nie je vlastníkom pozemkov.

Problémy sú aj so sľúbenými detskými ihriskami. V stavebnom povolení sú uvedené ako samostatné stavebné objekty štyri detské ihriská. Realita je však taká, že dodnes nestojí ani jedno. Investor na jednom z pozemkov určených na ihrisko vybudoval rodinný dom a ostatné pozemky predal ľuďom bývajúcim v ich susedstve.

„Občania Majoránovej ulice nesúhlasia s vybudovaním ihrísk na pôvodne plánovaných parcelách a spísali proti tomu aj petíciu. Mestská časť preto pristúpila k rokovaniam o ich umiestnení na iných parcelách. Sú to však súkromné pozemky a k dohode so stavebníkom ešte neprišlo," uviedol starosta mestskej časti Ladislav Fatura.

Bratislavské noviny oslovili aj zástupcov spoločnosti Pressburg B&V. Človek uvedený na webovej stránke sa však odmietol vyjadriť, pretože už vraj nie je jej členom, hoci na rokovaniach s obyvateľmi práve on zastupoval spoločnosť Pressburg B&V.

(mch)
FOTO - Milan Brach

Páčil sa vám článok?