Štrnásť bilbordov stojí bez povolenia

25.10.2010
0
Štrnásť bilbordov stojí bez povolenia - Bigboard2
Páčil sa vám článok?

Mesto pred komunálnymi voľbami zahltilo množstvo bilbordov bez riadneho povolenia. Výstavba veľkých reklamných vonkajších zariadení pokračovala aj v Petržalke.

Podľa informácie z petržalského miestneho úradu v prípade spoločnosti Bigboard Slovensko stavebný úrad v Petržalke eviduje dve žiadosti na umiestnenie celkovo štrnástich reklamných zariadení s rozmermi 6x3 m. „Keďže stavebník začal stavebné práce pred právoplatnosťou rozhodnutia stavebného úradu, ten ho vyzval na okamžité zastavenie prác a konanie zastavil," informoval nás miestny úrad. Ako ďalej uviedol hovorca Ľubomír Andrassy, ak je stavba postavená bez povolenia, stavebný úrad vedie konanie o odstránení stavby. „Preukázať, že stavba nie je v rozpore s verejnými záujmami spočíva na vlastníkovi," dodal hovorca. V prípade nepovolených reklamných stavieb v Petržalke stavebník podľa našich informácií odignoroval aj stanovisko polície.

V procese povoľovania reklamnej stavby musí žiadateľ dokázať vzťah k pozemku - či je jeho vlastníkom alebo nájomcom, ďalej musí mať stanovisko dopravného inžiniera, vlastníkov inžinierskych sietí a iných dotknutých osôb. V prípade kladných stanovísk s preukázaným vzťahom k pozemku, stavebný úrad nemôže rozhodnúť v jeho neprospech, pretože by išiel v rozhodovaní nad rámec zákona.

Podľa niektorých názorov sú problémy s vonkajšou reklamou dôsledkom nekoncepčného konania magistrátu. Koncepcia regulácie vonkajšej reklamy v meste dodnes neexistuje. Ak by vraj mesto nesúhlasilo s prenájmom, stavebné úrady by nemali o čom rozhodovať. Niekedy je však zaujímavé aj konanie dopravných inžinierov - policajtov, ktorí súhlasia so zariadeniami tesne pri komunikácii.

Robert Lattacher

Petržalka je plná bilbordov, najnovšie ich pribudlo hneď štrnásť.
FOTO - Robert Lattacher
Páčil sa vám článok?