Štát uhradil júlovú faktúru za zimný štadión

22.9.2010
0
Štát uhradil júlovú faktúru za zimný štadión - Zimak4
Páčil sa vám článok?

Ministerstvo školstva uhradilo ďalšiu faktúru za rekonštrukciu Zimného štadióna Ondreja Nepelu v bratislavskom Novom Meste, kde by sa mal na budúci rok konať hokejový šampionát. Pre agentúru SITA to uviedla dnes riaditeľka Generálneho investora Bratislavy (GIB) Jarmila Tvrdá.

Ide o faktúru za júl, ktorá bola vystavená na 4 122 948 eur. Mesto zároveň doručilo rezortu školstva ako garantovi dotácie faktúru za augustové rekonštrukčné práce na zimnom štadióne. Náklady boli vyčíslené na takmer 3,3 mil. eur.

Ako ďalej Tvrdá uviedla, pripravené sú dva dodatky na sumu do desať miliónov eur k pôvodnej zmluve na prefinancovanie niektorých prác. Prvý dodatok sa týka stavebných prác, ktoré sa pôvodne nepredpokladali alebo sa ukázali až počas samotnej stavby. Druhý dodatok sa týka aktívneho informačného systému či bezpečnostného systému. "Riešime so štátom, či prispejú alebo nie," povedala Tvrdá. Pôvodná, teda základná zmluvy uzatvorená medzi dodávateľom a investorom z apríla 2009, bola na sumu 74 mil. eur s DPH. Odvtedy boli uzatvorené už dva dodatky na celkovú sumu okolo 2,5 mi. eur. Dodatkami zmluvy sa bude riešiť napríklad aj zariadenie štadióna, televízory či obrazovky. Stará technológia zo štadióna sa nachádza momentálne na štadióne v Ružinove, hokejový klub HC Slovan Bratislava ich chce ale údajne predať.

#video-1#

Rekonštrukcia zimného štadióna pokračuje naďalej podľa schváleného harmonogramu. "Som spokojný s priebehom, ktorý ide podľa harmonogramu. Bratislavčania sa majú na čo tešiť," povedal primátor Andrej Ďurkovský. Podľa Tvrdej sa ukončila montáž ocelovky a železobetónových konštrukcií. Momentálne sa robia napríklad podlahy, elektroinštalácie, rozvody vzduchotechniky či merania regulácie, čpavkové hospodárstvo, naťahujú sa omietky. Zároveň sa ukončuje fasáda stavby, robia sa posledné konštrukčné úpravy na ľadovej ploche, v pondelok sa začali montovať sedačky. Hotové sú podzemné garáže, práce napredujú aj na tréningových halách, kde budú aj dve ľadové plochy.

#video-2#

Práce na štadióne by sa mali ukončiť koncom novembra, vtedy by mali byť hotové aj nájomné priestory, ktoré si budú môcť budúci nájomcovia od decembra začať zariaďovať. Tréningové haly a dvojpodlažné podzemné parkovisko vedľa hlavného objektu by mali byť hotové 28. februára 2011. "Ja o tom nepochybujem," odpovedal primátor na otázku, či sa stihne hlavná stavba odovzdať načas.

#video-3#

S rekonštrukciou štadióna pre hokejový šampionát začalo mesto 23. apríla minulého roka. Náklady najprv hradilo mesto, od tohto roka prebral túto úlohu na seba štát. Do dnešného dňa sa na stavbe preinvestovalo vyše 51 648 200 eur. Z tejto sumy uhradil štát zatiaľ viac ako 21 150 000 eur.

(sita)

Páčil sa vám článok?