Samospráva nesúhlasí s umiestnením heliportu

17.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

Novomestská samospráva nesúhlasí s umiestnením súkromného heliportu na streche hotelovej časti Športovo-spoločenského centra Tehelné pole na Trnavskej ceste. Dôvodí možným zhoršením životného prostredia.

Podľa informácie z miestneho úradu v bezprostrednej blízkosti navrhovaného heliportu sídli Základná škola na Kalinčiakovej ulici. Na Trnavskej ceste sú bytové domy, zdravotné stredisko na Bajzovej ulici. Podľa úradu v materiáloch projektu chýba posúdenie vplyvu vibrácií na okolité budovy vrátane vysokoškolských areálov v Novom Meste a v Ružinove.

Nie je ďalej jasné, či v rámci rozptylovej štúdie heliportu ide len o vplyv vrtuľníkov, alebo je započítaný aj naftový dieselagregát ako záložný zdroj pre potreby heliportu. Úrad tvrdí, že absentuje hluková štúdia, resp. uvádzajú sa len výsledky, podľa ktorých ide o zameranie hlavne na vplyvy na primárnu budovu. „Neakceptovateľné je preklasifikovanie daného územia na obytný priestor okolo letiska, so zvýšením prípustných veličín hluku," uvádza Miestny úrad Nové Mesto.

Podľa samosprávy svetelné žiarenie zo signalizačných zariadení umiestnených na heliporte by nepretržitou prevádzkou hlavne v nočných hodinách, nepriaznivo pôsobilo na pohodu bývania. „Vzhľadom na dané prostredie, súkromná letecká doprava nie je nevyhnutná na prevádzku rekonštruovaného zimného štadióna, a to aj s prihliadnutím na skutočnosť, že letecká záchranná služba v blízkom okolí už existuje," uvádza úrad.

Miestny úrad Nové Mesto pripomína, že podľa zámeru spoločnosti Tehelné pole, a. s., súkromný heliport má slúžiť na leteckú dopravu ubytovaných klientov a má zabezpečovať letecké spojenie k letiskám na území Slovenskej republiky, ako aj v krajinách schengenského priestoru.

Môže slúžiť aj pre záchrannú službu. Heliport má byť vybavený svetelnými návestidlami a svetelným majákom vydávajúcim opakované série svetelných zábleskov s nepretržitou prevádzkou.

(rob)

Páčil sa vám článok?