Cyklomost do Rakúska by mal stáť 5,75 milióna eur

3.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Jednou z hlavných tém dnešného stretnutia predsedu vlády Dolného Rakúska Erwina Prölla a predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša v St. Pöltene bol projekt Cyklomost medzi Devínskou Novou Vsou a Schlosshofom.

„Most dlho očakáva nielen slovenská strana, ale aj rakúska a dnes po našom rozhovore vás môžem ubezpečiť, že sa nachádzame tesne pred jeho realizáciou," uviedol Pröll. Podľa neho bude celý tento projekt stáť približne 5,75 milióna eur. Z toho bude 2,57 milióna eur financovať Dolné Rakúsko a 3,18 milióna eur Slovensko. "Kraj musí na projekt z rozpočtu vyčleniť 2,94 mil. eur, Devínska Nová Ves schválila príspevok 265-tisíc eur. „Vychádzame z toho, že od Európskej únie dostaneme refundovanú väčšinu týchto financií," uviedol Pröll.

Ako v súvislosti s financovaním projektu Európskou úniou uviedol Frešo, „vyvíjame maximálne úsilie, aby bol most do čo najvyššej možnej miery financovaný z európskych peňazí." Dolné Rakúsko by malo všetky schvaľovacie úkony ukončiť v polovici apríla a Slovensko v lete. "Potom veľmi rýchlo vypíšeme súťaž a v auguste až septembri začneme s výstavbou mosta," uviedol Pröll.

Prvý projekt na Cyklomost schválil BSK 25. júna 2008. Výsledkom sú stavebno-technické dokumentácie na cyklotrasu a na výstavbu cyklomosta z Devínskej Novej Vsi do Schlosshofu. Projekt sa rozbehol v apríli 2009.

(sita)

Páčil sa vám článok?