Čunovský areál športu sa zatiaľ stavať nezačne

4.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

V okolí čunovskej zdrže, priam predurčenej na šport a rekreáciu, by do roku 2012 mal na ploche vyše dvesto hektárov vyrásť športový, rekreačný a kultúrny areál, ktorý nesie zatiaľ názov Danubia park.

Investorom v tejto akcii bude spoločnosť Danubia Invest, ktorá vyhrala súťaž vypísanú štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba o prenájom areálu. Hoci sa o zámere týmto smerom oživiť okolie čunovskej priehrady hovorí už roky, súťaž vypísali až pred dvoma rokmi.

V domácej súťaži sa neprihlásil žiadeny záujemca, dvaja domáci investori tak urobili až po zmene na medzinárodnú súťaž, čím sa predĺžil ponúkaný prenájom z 50 na 99 rokov. Víťaz uspel s ponukou 3,7 milióna ročne a tiež návrhom investovať v tomto priestore 7,5 miliardy korún.

Touto vecou sa zaoberala aj slovenská vláda, ktorá vlani v novembri uložila ministrovi životného prostredia zabezpečiť uzavretie zmlúv o prenájme plôch podľa víťaznej ponuky. Ako nás informovala Dana Gregorová z tlačového odboru ministerstva, v súčasnosti sa vec prerokúva vo vnútrorezortnom konaní a celá záležitosť ešte nie je uzavretá. Vládny termín na jej ukončenie je posledný deň tohto roku.

Ani v tom prípade nebude otázka výstavby celkom zodpovedaná. Ako nás informovala starostka Čunova Alžbeta Broszová, obec má prisľúbené peniaze na vlastnú zonálnu štúdiu a v tej súvislosti aj plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja mestskej časti a spomínaný areál je v jej katastri. A. Broszová tiež upozornila na to, že v súvislosti s aktivitami okolo chránených oblastí Dunajské luhy a chránených vtáčich území možno očakávať rokovanie o ďalších obmedzeniach.

Miroslav Pančík člen realizačného tímu projektu za Danubia Invest informoval Bratislavské noviny, že v súčasnosti považujú projekt za urbanistickú štúdiu a pretože rozhodnutie o zmluve nie je definitívne, pripravujú harmonogram prác. Ďalej pripravujú v spolupráci s mestskou časťou územný plán zóny a pripravujú sa na posudzovanie vplyvov diela na životné prostredie. Podľa jeho slov sa k skutočným prácam v tomto roku nedostanú. Až keď získajú všetky potrebné súhlasy, začnú s konkrétnymi stavebnými prácami v zóne H, teda v okolí existujúceho areálu divokej vody.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?