Termín dokončenia novostavby sa oddialil

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Výstavba polyfunkčného domu s podzemnými parkovacími garážami na Námestí Martina Benku bude ukončená pravdepodobne až v druhej polovici októbra. Potvrdil nám to prvý námestník primátora Pavol Minárik s tým, že mesto Bratislava ako investor prevezme dokončenú stavbu najskôr po 15. októbri.

Pôvodne mal byť tento polyfunkčný dom medzi Záhradníckou a Krížnou ulicou dokončený a odovzdaný koncom augusta, vinou dodávateľov stavby sa však ukončenie posunie o niekoľko týždňov. Mesto chce preto na dodávateľov vyvinúť značný tlak, pretože byty v tomto ešte nedostavanom dome sú už predané a ich vlastníci chcú tohtoročné Vianoce prežiť už vo vlastných bytoch.

Výstavba polyfunkčného domu na Námestí Martina Benku je financovaná z emisie komunálnych obligácií, ktoré majú splatnosť v decembri 2000. Celkové náklady na výstavbu predstavujú zhruba 430 miliónov korún. Dom bude mať 8 nadzemných a 2 podzemné podlažia. Bude tam 60 bytov, 5 ateliérov, 11 administratívnych priestorov, 24 obchodných jednotiek a espresso. V podzemí bude 115 garáží. Okrem toho bude pod námestím samostatná parkovacia garáž so 145 garážovými státiami. Garáž bude fungovať nezávisle od domu so samostatným vjazdom z Krížnej ulice a výjazdom do Záhradníckej ulice. Má byť dokončená ešte v tomto roku. Na jej streche bude vydláždený povrch pre peších s novou parkovacou a sadovou úpravou a stromami, nízkou zeleňou a drobnou architektúrou.

Na námestí bude opätovne inštalovaná socha Martina Benku, ktorá je v súčasnosti pre výstavbu v depozitári. Výstavba domu sa spočiatku stretla s kritikou občanov, ktorí sa obávali, že tým Bratislava príde o ďalší príjemný park v centre mesta. Ako sa ukázalo, ich obavy boli zbytočné, pretože so zachovaním parku sa počítalo od samého začiatku.

(brn)

Páčil sa vám článok?