Lamač si na protihlukovú stenu počká

25.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Protihluková stena, respektíve jej predĺženie, ktoré už roky žiadajú Lamačania z dôvodu neďalekej diaľnice D2 a okolitej výstavby, zrejme tak skoro nebude. Výstavba sa má predĺžiť, čo vraj spôsobili plánované projekty.

Do plánov vybudovania predĺženia protihlukovej steny totiž nedávno vstúpil aj projekt Lamačská brána, premenovaný na Bory. Podľa informácií hovorcu Penty Martina Danka spoločnosť The Port, a.s., dala po dohode s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS, a.s.,) a magistrátom vypracovať dopravnú technickú štúdiu týkajúcu sa severozápadnej časti mesta a diaľnice D2 na rok 2015 a jej súčasťou má byť aj hluková štúdia.

„Projekt Bory však nemá vplyv na existujúci problém s nadmerným hlukom, ktorý produkujú vozidlá na diaľnici D2,“ uviedol hovorca. Penta odovzdala štúdiu zástupcom diaľničnej spoločnosti koncom októbra 2009. „NDS tak získala podklad, na ktorého základe môže rozhodnúť o riešení protihlukových opatrení a reagovať tak na aktuálny problém nadmerného hluku v danej lokalite,“ dodal M. Danko.

Podľa diaľničnej spoločnosti prudký rozvoj severozápadnej časti mesta „vnáša do riešenia stále nové podnety, ktoré je potrebné zohľadniť v komplexnom riešení problému“. Pôvodné riešenie protihlukových stien z roku 2007 by muselo byť opätovne prebudované kvôli novým aktivitám na tomto území. Týkajú sa projektov Bory, Baumax, Metro a pod. To by viedlo k nehospodárnemu využitiu prostriedkov zo štátneho rozpočtu.

Starostka Lamača Oľga Keltošová trvá na tom, aby NDS protihlukovú stenu dobudovala. Mala to medzi prioritami nielen na minulý rok, ale aj na tento - pozdĺž Lamačskej, Hodonínskej a najviac by odhlučnila zasiahnuté oblasti - Starý Lamač a ulice Bakošova a Stará Lamačská. NDS však priority zmenila.

Lamač oslovil aj regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý okrem iného konštatoval, že protihluková ochrana Lamača bude jednou z podstatných podmienok vydania súhlasného záväzného stanoviska k uskutočneniu plánovanej rekonštrukcie diaľničného ťahu a vybudovanie tretieho jazdného.

(rob, sita)
Páčil sa vám článok?