Na rieke Morava pribudnú dva mosty

1.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský kraj a Dolné Rakúsko spoja dva nové mosty. Jeden bude cestný, druhý pre bicyklistov a chodcov, obidva vyjdú spolu na 18 miliónov eur.

Projekty odsúhlasili poslanci Bratislavského samosprávneho kraja na svojom zasadnutí zastupiteľstva, peniaze na mosty, ktoré majú pomôcť turistike, ale aj celkovej spolupráci regiónov, získajú aj z prostriedkov Európskej únie v rámci programu pre cezhraničnú spoluprácu Slovenska a Rakúska na roky 2007 - 2013.

Cestný most vyrastie v Záhorskej Vsi a spojí ju s rakúskou dedinou Angern. Nahradí fungujúcu kompu a s jeho výstavbou sa začne o dva roky. Dokončený by mal byť v roku 2012, kraj vyjde na milión eur.

Na nový most sa môžu tešiť aj v Devínskej Novej Vsi. Spojí mestskú časť so Schlosshofom a obcou Engelhartstetten a bude len pre chodcov a cyklistov. Dolné Rakúsko dostalo na starosť verejnú súťaž aj výstavbu, Devínska Nová Ves bude projektovým partnerom, hlavné mesto s krajom strategickými partnermi.

Samotná výstavba mosta, ktorá sa začne v marci budúceho roku a mala by sa skončiť o rok, však nebude stáť kraj ani cent. „Most by mal byť široký 4 metre, dlhý 550 metrov, pylóny by mali byť vysoké 20 metrov,” doplnil podrobnosti starosta Devínskej Novej Vsi Vladimír Mráz.

(mm)
VIZUALIZÁCIA - BSK

Páčil sa vám článok?