Mesto postaví futbalový štadión za štátne peniaze

15.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Národný futbalový štadión by mal vyrásť do roku 2012. Rozhodla o tom vláda, ktorá na jeho výstavbu prispeje v rokoch 2010 až 2012 sumou takmer 70 miliónov eur. Vlastníkom štadióna by malo byť mesto, ktoré bude mať na starosti aj jeho prevádzku. Vláda podporí jeho výstavbu dotáciami pre mesto.

Futbalový stánok spĺňajúci požiadavky UEFA by mal vyrásť na mieste súčasného Tehelného poľa a konečne tak vyrieši katastrofálnu situáciu, s ktorou sa slovenský futbal nevie vyrovnať prakticky už od osamostatnenia.

Minister školstva Ján Mikolaj už v polovici apríla požiadal ministerstvo financií a vládu SR o poskytnutie dotácie na výstavbu štadióna. Malo ísť o asi 60 miliónov eur a nový stánok mal mať kapacitu približne 20 000 sedadiel.

„Slovensko hralo do konca roku 2008 reprezentačné stretnutia na štadióne ŠK Slovan Bratislava na Tehelnom poli. Tento štadión bol symbolom slovenskej futbalovej tradície, dnes však svojou kapacitou, komfortom, vybavením a najmä bezpečnosťou, nezodpovedá požiadavkám doby.

Nehovoriac o tom, že nespĺňa nároky diváka, ktoré sú dnes samozrejmosťou pre štadióny v európskych mestách a nie je ani dôstojným reprezentantom moderného a progresívne sa rozvíjajúceho mesta, akým Bratislava je, ako aj moderného štátu, akým je Slovensko,“ uvádzalo sa v žiadosti.

Ak by išlo všetko poľa plánov, s prestavbou štadióna by mohli začať už v januári budúceho roku, čo znamená, že futbalový Slovan zrejme odohrá jeseň ešte vo svojom tradičnom stánku. Pozemky vlastní hlavné mesto SR Bratislava, na nich je súčasný štadión ŠK Slovan. Mesto Bratislava už získalo od jeho vlastníka, Národného futbalového štadióna, a.s., jeho stavby, a tým aj právo zbúrať ich a na pozemkoch postaviť nový štadión.

Ministerstvo školstva navrhovalo, aby dotácie poskytli v troch tranžiach. Vtedy sa rátalo, že štadión dokončia už v roku 2011 a prvá tranža (50 percent) mala byť vyplatená až v tom čase. Rok po kolaudácii malo byť vyplatených 30 percent a dva roky po otvorení štadióna 20 percent. Vládny návrh je teda veľkorysejší, štát podporí nový štadión už počas jeho výstavby.

O Národnom futbalovom štadióne uvažoval zväz v spolupráci so Slovanom, Interom, Petržalkou a mestom už pred štyrmi rokmi. Spoločná akciovka však nepriniesla žiadny efekt, rovnako sa skončila aj snaha nových majiteľov Slovana, ktorí ešte pred rokom netajili úmysel postaviť štadión na vlastné náklady, prípadne s pomocou štátu.

Národný futbalový štadión sa pravdepodobne stane domovom len pre futbalistov ŠK Slovan a slovenskej reprezentácie, keďže Inter už zanikol a Petržalka bude mať iné starosti, ako sťahovanie sa na Tehelné pole. V novom stánku bude hrať svoje zápasy reprezentačné áčko (ťažko však predpokladať, že by tam hrali aj mládežnícke mužstvá, od 15 do 21 rokov), ráta sa tam aj s kultúrnymi akciami, napríklad s koncertmi populárnej hudby, ktoré sa teraz organizujú v iných, často nevyhovujúcich priestoroch.

(db)

Páčil sa vám článok?