Projekt Lamačská brána sa zmenil na Bory

2.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Multifunkčné centrum Lamačská brána, ktoré má vyrásť za bratislavským Lamačom, sa po novom volá Bory, potvrdil PR manažér a hovorca Private equity skupiny Penta pre SR Martin Danko.

"Je to historický názov lokality, kde nové centrum vyrastie. Územie medzi Malými Karpatmi a riekou Moravou sa nazýva Borská nížina a historicky je známe ako miesto, kde rastú borovicové lesy, teda bory," vysvetlil. Nový názov zvolili na základe prieskumu medzi obyvateľmi Bratislavy a okolia.

Ako Danko tiež uviedol, stále čakajú na povolenia, aby mohli začať klásť inžinierske siete a budovať infraštruktúru pre nový komplex. "Ide skutočne o projekt, ktorý je bezprecedentne náročný na administratívne povolenia, či už ide o samotnú výstavbu, alebo o práce, ktoré s tým bezprostredne súvisia, napríklad dopravné riešenia," konštatoval.

Keď získa spoločnosť povolenia, začne pripravovať územie na výstavbu aj vybudovanie komunikácií v okolí. V prvej etape sa pustia do výstavby nákupnej zóny a obchodno-zábavného centra. Ich prevádzku by podľa Danka mohli spustiť na prelome rokov 2010 a 2011.

Vdruhej etape výstavby multifunkčného centra Bory firma plánuje vybudovať administratívne priestory a rezidenčné komplexy s kompletnou občianskou vybavenosťou. Súčasťou budú aj byty a relax.

Nové polyfunkčné centrum Bory, z ktorého by sa mohla stať nová bratislavská štvrť, vyrastie v severozápadnej časti hlavného mesta na území ohraničenom diaľnicou D1 a cestou do Devínskej Novej Vsi v katastrálnom území mestských častí Lamač a Devínska Nová Ves.

Na rozlohe približne 220 hektárov vznikne ucelený multifunkčný komplex s rozsiahlou nákupnou zónou, administratívou, bývaním a množstvom príležitostí pre trávenie voľného času. Projekt počíta s vybudovaním dopravného prestupného uzla železnica - autobus - električka, teda s prebudovaním prestupnej stanice mimobratislavskej autobusovej a železničnej dopravy na systém mestskej hromadnej dopravy. Rovnako investori počítajú s mimoúrovňovou križovatkou s predĺžením Saratovskej ulice.

(sita)

Páčil sa vám článok?