Jarovské rameno sa má zmeniť na areál

11.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Veľkolepé využitie Jarovského ramena plánuje súkromný investor v rámci projektu CEE Lagúna Bratislava. V južnej časti mesta chce vybudovať medzinárodný areál bývania, obchodu, zábavy, športu a cestovného ruchu.

Výhodná lokalita vraj predurčuje areál Jarovského ramena na to, aby sa mohol stať ideálnym „interregiónom“ s medzinárodným významom. Pre niektoré druhy športov by podľa neho mohli dokonca vzniknúť Národné olympijské centrá.

Územie medzi hrádzou a polostrovom Jarovského ramena sa má využívať na bývanie, obchod, služby a zábavu. Na polostrove sa ráta s promenádou, relaxačnými pobytmi v prírode s piknikmi.

Ostrov rekreácie, ktorý je medzi vodou Zemníka a vodami Jarovského ramena, by mal poskytnúť prírodné kúpalisko s plážou a tobogánom. Ráta sa tu aj s prístavom pre medzinárodnú vodácku turistiku nemotorových lodí s kempom. Časť vodnej plochy Jarovského ramena by bola využívaná na rekreačné člnkovanie a záliv v južnej časti na vodné lyžovanie, kúpanie a uväzovanie malých lodí.

V okolí jazierka pri ramene má vzniknúť zaujímavý detský rekreačný areál s oddychovými plochami a detskými ihriskami. V tejto oblasti chce investor ponechať množstvo neprístupných ostrovčekov s pôvodnou vegetáciou. Bude tu vyhradený priestor aj pre športový rybolov.

V priestore medzi Dunajom a Zemníkom má byť osobný prístav pre vyhliadkové lode aj medzinárodného charakteru, promenáda s výletnou vyhliadkovou reštauráciou a prístavom pre malé motorové lode. Ďalším z veľkých plánov je vybudovanie multišportovej haly pre kolektívne loptové hry, atletiku, tenis, squash, aerobik a fitnes.

Prvá etapa výstavby na ploche asi 20 hektárov má trvať do roku 2015 s predpokladanými náklady vo výške asi 371,7 milióna eur. V nej má vzniknúť obchodno-zábavné centrum, občianska vybavenosť, byty, služby, zariadenia pre šport, turistiku a vodnú dopravu.

Počas druhej etapy v rokoch 2010 až 2017 sa ráta napríklad s vybudovaním multišportového a kultúrneho zariadenia, administratívneho a hospodárskeho zázemia či rehabilitačno-relaxačných zariadení za 332 milióna eur na ploche takisto asi 20 hektárov.

Tretia etapa je odhadovaná na 358 miliónov eur a je plánovaná na roky 2012 až 2020. Projekt bude ešte doplnený napríklad o bývanie, zariadenia pre športovo-relaxačné pobyty pri vode, promenádu, prechádzky a pod. Za projektom je zatiaľ spoločnosť Xiland, ktorá má s vlastníkom pozemkov štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba uzatvorenú nájomnú zmluvu na 99 rokov.

(rob)

Páčil sa vám článok?