Pri letisku chcú stavať nové nákupné centrá

21.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Pri Letisku M. R. Štefánika by mohli vyrásť nákupné centrá, parkoviská, nové dráhy, vybavovacie plochy, ako aj priestory na verejné stravovanie. To všetko prináša štúdia Letiska IV. kvadrant spoločnosti Opera Reform Investments Limited, ktorá vlastní pozemky pri letisku.

Štúdiu predstavili vo dvoch variantoch s minimálnymi rozdielmi. Ráta s vybudovaním parkovacích garáží, skladov, alebo zariadení pre políciu a požiarnu ochranu. Tiež s výstavbou distribučných a veľkoobchodných centier, nerušiacej výroby a služieb, skladmi, distribučnými a logistickými centrami. Mali by tu byť nákupné strediská, supermarkety a diskonty, verejné stravovanie a administratíva.

Investor navrhuje vybudovať do roku 2015 prístupovú cestu do lokality s dvomi jazdnými pruhmi od miesta, kde sa nová komunikácia križuje s Galvaniho ulicou v blízkosti diaľnice D1. Štúdia predpokladá, že do roku 2030 novú cestu rozšíria na východ v štyroch prúdoch a neskôr ju napoja na diaľnicu D4.

Poslanci Vrakune súhlasili so zadaním urbanistickej štúdie v novembri minulého roku. Podľa starostu Vrakune Ladislava Faturu najpodstatnejším prínosom, okrem rozvoja mestskej časti, bude aj vybudovanie preložky Hradskej ulice. Išlo by o odklonenie dopravy od Mosta pri Bratislave, Ivanky pri Dunaji, Zálesia a Malinova tak, aby autá neprechádzali cez vyťažené vrakunské ulice Ráztočnú, Hradskú a kruhový objazd.

Na novú cestu by sa autá podľa neho napojili za Mostom pri Bratislave. Komunikácia by vyústila na Galvaniho ulici a diaľnici D1 - viedla by medzi Letiskom a železničnou traťou v smere na Dunajskú Stredu a kopírovala železničnú trať až po zastavanú časť. Tam by sa odklonila smerom k čistiarni odpadových vôd a za ňou by premostila Malý Dunaj a pokračovala smerom na Most pri Bratislave.

L. Fatura dodal, že územie nemusí mať taký charakter, ako sa to prezentuje na vizualizáciách - nejde totiž o územný plán zóny, ale o urbanistickú štúdiu, ktorá nemá záväzný charakter. Zmeny sa musia najskôr premietnuť do územného plánu mesta, pretože v súčasnosti ide o ornú pôdu.

(rob)
VIZUALIZÁCIE - Opera Reform Investments Limited

Páčil sa vám článok?