Z priemyselnej zóny by mala byť rekreačná

31.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Devínska Nová Ves vošla do povedomia obyvateľov Bratislavy ako okrajová, priemyselná zóna. V závode Volkswagen, predtým BAZ, našlo prácu niekoľko tisíc ľudí, kvôli ktorým tu bolo vybudované sídlisko.

Táto spočiatku zdanlivá výhoda - štvrtý bratislavský obvod mal vždy nízke percento nezamestnanosti - už dnes tak celkom neplatí. Predstavitelia samosprávy sa aj preto rozhodli zmeniť priemyselný charakter Devínskej Novej Vsi na turisticko-rekreačný, ktorý by mal zmeniť charakter mestskej časti.

 

Veľký projekt, ktorý sa začal práve v týchto dňoch realizovať, počíta s vybudovaním a rekonštruovaním medzinárodných cykloturistických trás, spájajúcich hrad Devín s barokovým zámkom Schlosshof v Rakúsku, ďalej smerom na Záhorie. Na to sa bude napájať historická pešia zóna budovaná v réžii miestnej samosprávy, ktorá sprístupňuje a propaguje všetky pozoruhodné miesta tejto mestskej časti. Turistom tak budú sprístupnené aj doteraz menej známe archeologické náleziská z starých Rimanov, Slovanov a avarského osídlenia.

 

Architekt mestskej časti Ing.arch. Milan Beláček hovorí, že mestská časť počíta s návštevnosťou až 2000 zahraničných turistov denne. Toto množstvo ľudí bude vyžadovať kvalitné služby, čo zas poskytne tunajším obyvateľom pravidelný zdroj príjmov. Samozrejme, že stavebné zmeny neobídu ani samotnú mestskú časť. Pozornosť investorov sa presúva aj do doteraz polozabudnutej časti Kolónia, kde akútne chýba akákoľvek občianska vybavenosť.

 

Okrem nového obytného súboru s vyšším štandardom pre viac ako tisíc ľudí tu pribudnú obchodné priestory, detské ihriská, zeleň a športová hala. Počíta sa aj s výstavbou mikrobiologického laboratória s vedeckovýskumným centrom, čím sa uvoľnia doterajšie priestory na Istrijskej ulici, ktoré budú naďalej slúžiť ako ambulancie obvodných a odborných lekárov. Zvýšenie počtu lekárov nevylučuje v budúcnosti ani možnosť zriadenej miestnej pohotovostnej zdravotníckej služby.

 

(kah)

Páčil sa vám článok?