Na okraji Bratislavy vyrastá Beverly Hills

3.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Záhorskobystrickú lokalitu Strmé vŕšky volajú Bystričania aj ako Beverly Hills. za posledné štyri roky tu totiž na mieste zarastených a pustých vinohradníckych pozemkov vyrástla exkluzívna štvrť rodinných domov.

Myšlienka rodinnej zástavby vznikla ešte v roku 1992, keď spoločnosť H. T. Real, ktorá projekt realizuje , hľadala vhodné pozemky na výstavbu satelitného mestečka v niektorej z prímestských častí Bratislavy.

Ako nám povedal riaditeľ H. T. Realu Peter Novosad, pôvodne mali vytypované dve lokality, Záhorskú Bystricu a Svätý Jur. Z dôvodu lepšej dostupnosti mestskou hromadnou dopravou sa nakoniec rozhodli pre Záhorskú Bystricu. V roku 1993 začali s majetkovoprávnym vyrovnaním a výkupom približne päťsto pozemkov. O dva roky v máji sa začalo s výstavbou prvých domov. Na začiatku však bolo potrebné dobudovať chýbajúcu infraštruktúru.

Napríklad z čistiarne v Devínskej Novej Vsi museli dotiahnuť kanalizáciu, s kapacitou pre celú Záhorskú Bystricu. Tak isto bolo treba posilniť tlak vody v potrubí, postaviť prístupové cesty, dotiahnuť plyn, elektrinu. Tieto počiatočné investície stáli 200 miliónov. Na ich pokrytí sa asi desiatimi percentami podieľala aj mestská časť. Celkové náklady na výstavbu satelitného mestečka predstavujú sumu 2 miliardy korún. Tie sú takmer stopercentne hradené zo súkromných zdrojov.

Na Strmých vŕškoch bude po dokončení celej štvrte stáť 140 rodinných domov a 60 bytov v nízkopodlažných bytových domoch. Centrom novej štvrte je polyfunkčné námestie s obchodmi a ďalšími službami. Súčasťou zástavby bude aj športový areál s krytou tenisovou halou, tenisovými kurtmi a squashové ihrisko. Momentálne sa dopracováva projekt reštaurácie, ktorá bude súčasťou mestečka. Noví obyvatelia satelitného mestečka by teda mali mať k dispozícii všetky nevyhnutné služby.

Rodinné domy sú stavané na kľúč podľa individuálnych požiadaviek zákazníkov na rôzne veľkých pozemkoch. Musia však rešpektovať pomerne prísne regulatívy, ktoré určujú napríklad typ architektúry, aby toto prostredie nebolo rušené žiadnymi nepatričnými či extravagantnými prvkami. Podľa P. Novosada v súčasnosti je skolaudovaných 40 domov a asi päťdesiat domov je pred dokončením. Výstavba zvyšných 50 rodinných domov bude dokončená do konca budúceho roku.

Len dvesto metrov od Strmých vŕškov v lokalite Krče sa ráta s výstavbou ďalšieho satelitného mestečka. S jeho výstavbou, ktorú bude tiež realizovať spoločnosť H. T. Real, by sa malo začať ešte tento rok. Ako nám povedal riaditeľ spoločnosti Peter Novosad, táto štvrť bude o niečo väčšia. Plánuje sa tu výstavba asi 200 rodinných domov spolu s námestím a občianskou vybavenosťou a podobnou architektúrou ako na Strmých vŕškoch. Výstavba novej exkluzívnej štvrte je naplánovaná približne na 5 rokov.

Milan Šeršík

Páčil sa vám článok?