Na Obchodnej ulici sa pripravuje výstavba nového obchodného centra Schöndorf

30.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na dolnom konci Obchodnej ulice na rohu s Mariánskou by malo vyrásť nové obchodné centrum. V architektonickom ateliéri BOGÁR KRÁLIK URBAN už spracovali štúdiu obchodno-administratívneho objektu Schöndorf. Navrhovaný objekt by mal nahradiť pôvodný rohový dom v mestskom bloku.

Výrazným prvkom novej budovy by mal byť vežový objekt s veľkými hodinami, ktorý bude akýmsi majákom novodobého centra obchodu a zároveň symbolickou pripomienkou brány do bývalej predmestskej obce Schöndorf. Ústredným komunikačným priestorom je pasáž a viacpodlažná centrálna presvetlená hala. Pod sklenenou klenbou pasáže by mal byť aj hlavný vstup do veľkopriestorovej obchodnej haly v suteréne.

Pohyb návštevníkov po štyroch nadzemných podlažiach budú zabezpečovať eskalátory. Cez všetky poschodia bude vytvorený priehľad zo suterénu až na oblohu. Do všetkých priestorov preniká denné svetlo a je v nich zabezpečená prirodzená cirkulácia a výmena vzduchu. Otvorený priestor obchodného centra by mal zabezpečiť jednoduchú orientáciu návštevníkov. Obchodné priestory na jednotlivých podlažiach budú riešené formou viacerých predajných kójí.

Materiály použité v exteriéri a interiéri boli vyberané s dôrazom na ich trvácnosť a kvalitu. Obklady stien a pilierov budú z kameňa, podlahy zo žuly, rámy výkladných skríň budú zo skla a sklobetónu. Interiérové prvky, ktorých sa bude návštevník dotýkať, napríklad madlá, sedadlá, pulty, budú z rôznych druhov dreva. Ku komfortu by malo prispieť aj kvalitné technické vybavenie - automaticky otvárané dvere, eskalátory, posuvné bezpečnostné mreže, moderné osvetľovacie telesá.

Fasáda otočená smerom na Obchodnú ulicu bude niesť prívlastok mediálna fasáda, pretože by ju mala tvoriť veľkoplošná obrazovka, na ktorej sa budú premietať prezentačné filmy firiem a spoločností sídliacich v obchodnom dome. Okrem obchodných a administratívnych priestorov sa v novom centre nájde aj miesto pre vyhliadkovú kaviareň a na dvoch podzemných podlažiach budú parkovacie boxy pre 112 automobilov.

(mer)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie