Obnova budov Apponyiho paláca a Starej radnice si vyžiada štvrť miliardy korún

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Takmer 245 miliónov korún si vyžiada obnova komplexu budov Apponyiho paláca a Starej radnice, ktorých priestory slúžia a aj po rekonštrukcii naďalej budú slúžiť ako prevádzky Mestského múzea.

Obnova týchto objektov je zaradená medzi priority rozvoja mesta na roky 2004 - 2006 a jej cieľom je v maximálnej miere sprístupniť priestory verejnosti a vytvoriť z tých, ktoré doteraz neboli využívané, nové miesta na kultúrno-spoločenské podujatia a nové reprezentačné priestory mesta. Okrem toho by mal byť obnovený interiér, aktualizované budú expozície, odstránia sa nevhodné zásahy do pamiatkovej podstaty objektov, ďalej zmodernizovať ich technickú infraštruktúru a zlepšiť ich fyzický stav.

Ako zdôraznil námestník primátora Štefan Holčík, objekty sú v zlom stavebno-technickom stave. Na Apponyiho paláci sú trhliny, jeho technická infraštruktúra je za hranicou životnosti. Pretože rekonštrukcia nie je možná za prevádzky, museli sa vytvoriť predpoklady na vyprázdnenie depozitov a jestvujúcich prevádzok. V roku 2004 sa začala prieskumná a projektová príprava stavby v koordinácii s projektovou prípravou úprav komplexu budov Starej radnice. Tieto objekty patria medzi najreprezentatívnejšie budovy v historickom jadre. V zlom stavebno-technickom stave sú najmä suterénne priestory, kde sa prejavuje vlhnutie, technická infraštruktúra – rozvody vody, ústredného vykurovania a elektriny - sú tiež za hranicou životnosti. Potrebná je však aj obnova fasád a striech.

V roku 2004 sa začala príprava stavby a do konca minulého roku sa realizovala čiastková obnova niektorých častí stavby. V septembri 2004 bola vyhlásená verejná súťaž na výber zhotoviteľa projektu. Priebežne sa vykonávali umelecko-historické, architektonicko-historické a reštaurátorské výskumy, ako aj prieskumy stavebno-technického stavu. V súčasnosti sa koná archeologický výskum nádvoria Apponyiho paláca. Samotná rekonštrukcia paláca sa naplno začne už vo februári. Už v uplynulých dvoch rokoch sa uskutočnili práce na obnove strechy a klampiarskych konštrukciách Ungerovho a Pauerovho domu a strechy krídla Starej radnice zo strany Kostolnej ulice. Vykonala sa kompletná výmena pálenej strešnej krytiny i oprava, resp. čiastočná výmena medených klampiarskych prvkov a poškodeného krovu. Urobila sa aj obnova fasád na nádvorí Starej radnice, obnova vonkajších fasád bude dokončená v apríli tohto roka. V tomto roku bude pokračovať projektová príprava obnovy Starej radnice a jej prístavieb. Bratislavský primátor Andrej Ďurkovský vyslovil presvedčenie, že práce na obnove budú ukončené už v budúcom roku.

Páčil sa vám článok?