Ďalší most má spojiť Rakúsko so Slovenskom

11.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Už čoskoro sa začne v Devínskej Novej Vsi realizovať najvýznamnejší projekt financovaný z fondov Európskej únie v rámci celého Bratislavského samosprávneho kraja, ako aj Dolnorakúskeho územia. Ide o most spájajúci Slovensko s Rakúskom, ako aj rekonštrukciu či výstavbu cyklotrasy.

Dielo, ktoré presahuje hodnotu 100 miliónov korún, má slúžiť turisticko-športovo-rekreačným účelom a pomôže rozvoju cestovného ruchu nielen na slovenskej, ale aj rakúskej strane hraníc.

„Ťažiskovým objektom je most pre peších, cyklistov a konské záprahy, spájajúci slovenský a rakúsky breh rieky Moravy, ako aj výstavba či rekonštrukcia už existujúcich cyklotrás v dĺžke minimálne 50 kilometrov. Tie povedú na slovenskej strane z Devína do Devínskej Novej Vsi, cez lužné lesy až na Záhorie, na rakúskej zas po trase chráneného územia Bocianí raj a k zámku Schlosshof. Súčasťou projektu je aj zapojenie prístavu osobnej lodnej dopravy v Devíne do cestovného ruchu,“ prezradil jeden z trojice tvorcov projektu Milan Beláček.

Lokalizácia mosta nie je náhodná. Vyrastie na mieste niekdajších historických mostov, ktoré v Devínskej Novej Vsi už v minulosti stáli. Prvý dal vybudovať český kráľ Přemysl Otakar II. v roku 1271. O sedem rokov neskôr sa mu stal osudným. Po jeho prekročení našiel smrť v bitke s grófom Rudolfom Habsburským v spore o dedičstvo Rímsko-nemeckej cisárskej koruny.

Ďalší most tu bol vybudovaný v 16. storočí. Spájal Devínsku Novú Ves s barokovým zámkom princa Eugena Savojského - Schlosshofom. Zachované kamenné základy sú dnes predmetom archeologického výskumu a budú súčasťou historickej prehliadky zámku. Tretí známy most cez rieku Moravu bol postavený a zničený počas druhej svetovej vojny.

Pre úplnosť treba dodať, že idea premostenia Devínskej Novej Vsi a Dolnorakúskeho kraja nie je v histórii tunajšej samosprávy nová. Už pár rokov po páde železnej opony prišli predstavitelia Devínskej Novej Vsi s myšlienkou postaviť kompu, ktorá by obyvateľom umožnila stretávať sa v rámci malého pohraničného styku. Žiaľ, na rakúskej strane bolo referendum, v ktorom sa obyvatelia postavili proti v obave pred nežiaducim prílevom emigrantov.

Aj napriek počiatočnému neúspechu sa samospráva nevzdala. Po rokoch práce a nekonečných rokovaniach teda nadobúda most cez rieku Moravu čoraz jasnejšie kontúry. Projekt, v ktorého rámci bude postavený, zahŕňa oveľa širšie okolie než ten pôvodný a všetci zainteresovaní veria, že sa významnou mierou zaslúži o rozvoj tohto kraja.

(kah)

Páčil sa vám článok?