Súčasťou Centrálu bude hektárový mestský park

2.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mestský park s rozlohou viac ako jeden hektár bude súčasťou nového multifunkčného komplexu Centrál, ktorý bude vymedzený bratislavskými ulicami Miletičova, Metodova a Jelačičova.

Polyfunkčný areál s rozlohou dva hektáre (približne štyri futbalové ihriská) plánuje postaviť spoločnosť Immocap Group, a.s, na mieste bývalých kúpeľov Centrál, na rozhraní mestských častí Staré Mesto, Ružinov a Nové Mesto. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal architekt projektu Ivan Kubík, park bude približne 11 metrov nad zemou, teda na úrovni tretieho až štvrtého nadzemného podlažia obytných domov a svojou rozlohou sa stane najväčším parkom v rámci developerských projektov v strednej Európe. "Park bude obyvateľom aj širokej verejnosti prístupný celoročne. Okrem exteriérovej a interiérovej vodnej výzdoby budú návštevníkom k dispozícii aj priestory na rôzne voľnočasové aktivity a detské ihrisko," spresnil.

V súčasnosti sa dokončujú búracie práce, podľa technického riaditeľa spoločnosti Ivana Hlavatého už urobili 11 vrtov v hĺbke 20 až 50 metrov. Pokračovať budú kontinuálne ďalšími prácami, urobia tesniace steny okolo celého areálu, aby zabránili prípadným možným poruchám v stavenisku i okolitých objektoch. Ako pre agentúru SITA povedal výkonný riaditeľ firmy Marcel Klimek, územné rozhodnutie už majú, koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho roka chcú požiadať o stavebné povolenie. "Územné rozhodnutie je za nami. Z nášho pohľadu je však rozhodujúce, pretože definuje funkcie, ktoré sa tu môžu nachádzať a objemy, teda v akom rozsahu sa môže stavať. Stavebné povolenie je technologické riešenie, teda ako to všetko zrealizujeme," konštatoval. Súčasťou územného rozhodnutia je podľa neho aj doplnenie dopravnej infraštruktúry, rozšíriť by sa mali pruhy na časti Miletičovej ulice, odbočovacie pruhy na Trnavskej ulici, či doplniť priechody na Jelačičovej.

Ak stavebné povolenie získajú, komplex by mohli podľa Klimeka začať stavať na jar, ukončenie je naplánované do troch rokov. Náklady na výstavbu predstavujú viac ako 150 miliónov eur (4,52 mld. korún). Klimek zároveň doplnil, že projekt neohrozí ani finančná kríza vo svete, pretože ho od začiatku koncipovali vo všetkých aspektoch. "Zamerali sme sa na to, aby bol projekt krízevzdorný, teda aby bol realizovateľný v dobrých aj zlých časoch. Keď vo svete klesajú ceny surovín či benzínu, platí to rovnako aj v stavebníctve, kde klesajú ceny napríklad za oceľ či betón," uviedol. Pre niektoré firmy môže podľa neho znamenať finančná kríza odloženie, nefinancovanie alebo zastavenie projektu, "pre nás je to príležitosť, lebo v menšej konkurencii budeme podnikať a budeme ako centrum viac viditeľní".

O územné rozhodnutie požiadala spoločnosť ešte vlani, právoplatnosť nadobudlo koncom mája tohto roka. V polovici júla začala spoločnosť bývalé kúpele Centrál búrať. Podľa Kubíka by mal na mieste Centrálu vyrásť polyfunkčný areál, súčasťou ktorého bude dvojpodlažné nákupné centrum a na streche ktorého chcú vybudovať park so sadovými a vodnými úpravami. Z tejto budovy budú vystupovať jednotlivé bloky - dominantou bude 100-metrová budova rozdelená na tri segmenty (hotel, kancelárske priestory a rezidenčné byty), päť nižších obytných domov, projekt počíta aj s obchodmi a doplnkovými službami.

V objekte budú aj hotel a kúpele, v ktorých sa investor zameral na splnenie ich tradičnej funkcie. Súčasťou projektu bude aj štvor- až päťpodlažné podzemné parkovisko pre približne 1 300 áut. Kubík zároveň doplnil, že toto dvojhektárové územie bolo kedysi perifériou mesta, známe ako sokolská lúka, ktorá slúžila na zveľaďovanie tela a ducha. "Socializmus sa rozhodol urobiť tu plaváreň. My tomuto územiu v podobe multifunkčného komplexu Centrál znovu vrátime zveľaďovaciu funkciu a pohodu," dodal.

(sita)

Páčil sa vám článok?