Okolo novostavby je stále plno blata, prachu a štrku

18.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Prechod z mesta do Petržalky cez Starý most a najmä jeho vyústenie je terčom mnohých kritík. Čitateľka Janka Kožíková poslala dva postrehy. Prvý sa týkal neporiadku okolo novej stavby.

„Mám na mysli úsek okolo novostavby obytného domu na Krasovského ulici. Ten mal byť hotový (podľa vývesky v areáli stavby) v septembri 2008. Dúfala som, že po jeho ukončení okolie skultivujú a konečne sa dočkáme aj chodníka pre peších. Na stavbe sa však stále pracuje, navyše momentálne rozkopávajú pomerne veľké územie v jej okolí,“ píše Janka Kožíková..

Podľa jej názoru to má za následok, že drevené bednenie, ktoré už istý čas nahradzovalo chodník, je prekladané skoro každý deň z miesta na miesto a navyše už nestačí ani svojou dĺžkou. Značnú časť treba prechádzať po hlinenom a nie úplne pevnom podklade. To je podľa nej nepríjemné aj v suchom počasí, nieto, keď je mokro. Navyše, aj asfaltové miesta sú nedostatočne upratované a pokrýva ich blato, prípadne prach a štrk.

Čitateľka pripomína, že má pochopenie pre výstavbu, ale zároveň je zástancom toho, aby podľa možností čo najmenej obmedzovala svoje okolie. „Nemyslím si, že v porovnaní s celkovými nákladmi by riadne udržiavanie pešieho prechodu (lebo o chodníku tu ťažko hovoriť) okolo stavby bolo až také náročné,“ píše Janka Kožíková.

Na záver pridáva najčerstvejší postreh: „Keď som išla okolo, tak cele okolie stavby sa už vlastne zmenilo na jedno veľké rozkopanisko, po ktorom jazdia ťažké mechanizmy a nákladné autá. Hlina je rozjazdená, žiadne bednenia a dočasné chodníky pre chodcov.... Hlina je až hore na lávke nad Einsteinovu - zrejme z kolies bicyklov. Do práce chodievam každý deň pešo, som aj primerane obutá a športovo založená, ale úprimne - tam už sú také podmienky, že človek má problémy prejsť.“

Druhý problém je podľa nej pokračovanie pešej lávky. „Lávka nad diaľnicou, ktorá vyúsťuje práve pri dome na Krasovskeho, sa končí vo vzduchoprázdne. V mieste Krasovského je hotová rampa pre cyklistov, kočíky atď., ktorou sa dá z lávky zísť, jej pokračovanie smerom k Starému mostu je však stále nedokončené. Bude pokračovať? Pokračovanie lávky a chodníka popri ceste smerom na Starý most by zároveň vyriešilo problémy s tým, aby ľudia nemuseli chodiť cez stavenisko,“ dodáva naša čitateľka.

Stanovisko poskytol tlačový tajomník mestskej časti Petržalka Ľubomír Andrassy: „Stavba domu Krasovského bola povolená s podmienkou výstavby nových komunikácií a zároveň so zabezpečením bezpečného prechodu chodcov počas realizácie investičnej činnosti. Miestny úrad vykonal kontrolu plnenia tejto podmienky, pričom konštatoval, že podmienky definované v povolení sú dodržané, avšak hlavne po daždivých dňoch je prechod touto lokalitou pre chodcov určite nie najpríjemnejšou skúsenosťou.“

Ľubomír Andrassy pripomína, že návrh na zmenu stavby v týchto dňoch posudzujú odborné útvary miestnej samosprávy, pričom žiadosť vychádza zo zámeru rozšírenia priameho napojenia chodníka pre peších na už existujúcu lávku ponad cestu - diaľnicu a následne aj napojenia cyklistickej trasy od lávky v smere k Starému mostu. „Otvorenou otázkou ostáva návrh, aby chodník pre cyklistov neviedol priamo po lávke, ale bol odklonený na novú trasu,“ dodáva Ľ. Andrassy.

(db)
FOTO - Slavo Polanský
Páčil sa vám článok?