Mesto chce urbanistickú štúdiu celého Istrochemu

17.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

V územnom pláne Bratislavy je väčšina územia Istrochemu v mestskej časti Nové Mesto súčasťou plôch pre priemyselnú výrobu, distribučné centrá, sklady a stavebníctvo. V jeho rámci sú aj plochy určené pre šport, telovýchovu a voľný čas či zeleň. A práve tie žiada Nové Mesto zmeniť na zmiešané územia bývania a občianskej vybavenosti.

"Mesto však nebude súhlasiť s čiastkovou zmenou územného plánu v tejto lokalite a bude žiadať spracovanie komplexnej urbanistickej štúdie pre celý areál Istrochemu," uviedol pre TASR námestník bratislavského primátora Tomáš Korček. Urbanistická štúdia má overiť možnosti jeho ďalšieho využitia. Dodal, že územie prešlo rozsiahlou reštrukturalizáciou a vlastný fungujúci podnik je na minimalizovanej ploche.

"Chceme vytvoriť podmienky na prebudovanie zóny až po Zlaté piesky na polyfunkčné územie s výrazným zastúpením zelene i možností pre šport a voľný čas," vysvetlil Korček. Urbanistickú štúdiu by mal obstarať vlastník pozemkov, tá bude po kladnom prerokovaní podkladom pre obstaranie zmien a doplnkov územného plánu.

Vlastníkmi pozemkov a budov areálu s rozlohou 150 hektárov sú spoločnosti Duslo, a. s. a jeho dcérska spoločnosť Istrochem Reality, a. s. "V súčasnosti pracujeme na tzv. ideovej štúdii územia, ktorá, samozrejme, môže viesť k vypracovaniu urbanistickej štúdie," informoval TASR riaditeľ spoločnosti Istrochem Reality Pavol Zelenay. Dodal, že obnova areálu by sa mala realizovať postupnou revitalizáciou.

Na základe územného plánu je tzv. Východná priemyselná zóna územím priemyslu, podnikateľských aktivít a služieb. "V častiach areálu, ktoré nie sú využité pre core biznis spoločnosti, plánujeme postupne obnoviť územie," vysvetlil Zelenay. Podľa neho je zatiaľ predčasné hovoriť o tom, či bude v budúcnosti zachovaná chemická alebo iná výroba. Nemá vedomosť o ekologických záťažiach z minulosti pod pozemkami. V prípade, že riziková analýza preukáže ich existenciu, sme pripravení v súlade s platnou legislatívou pracovať na jej odstránení, konštatoval.

Hovorkyňa Nového Mesta Alžbeta Klesnilová informovala TASR, že v programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja mestskej časti sa v rámci funkčného využitia územia Istrochemu, Starej Vajnorskej cesty a Jurajovho dvora ráta s viacerými zámermi. Ide o zrušenie jestvujúcich výrobno-produkčných prevádzok pozdĺž Odborárskej a Vajnorskej ulice a ich umiestnenie v inej lokalite. Nahradiť ich majú zmiešané aktivity komerčnej vybavenosti mestského charakteru, ďalej je to využitie voľných nezastavaných plôch pozdĺž Vajnorskej a Rožňavskej ulice na rozvoj komerčno-vybavenostných, obchodných a administratívnych funkčných zložiek.

(tasr)

Páčil sa vám článok?