Subjektívne pocity sa nesmú medializovať

29.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Rozumieme snahe Ing. Vladimíry Magovej zverejniť predmetný príspevok, lež v tzv. otvorenom správnom konaní, ktorého predmetom je umiestnenie bytového domu na Ambrovej ulici, nie je možné ani prípustné medializovať subjektívne pocity ktoréhokoľvek účastníka konania na základe dojmov, ktorá získa zo spisového materiálu.

Faktom je, že do neukončeného územného konania zo zákona nemôže vstupovať, napr. ani príslušný prokurátor či odvolací orgán prvostupňového stavebného úradu.

Pokiaľ pracovníci stavebného úradu navrhnú starostovi mestskej časti ako správnemu orgánu konkrétne znenie územného rozhodnutia a on sa rozhodne návrh podpísať, okamžite možno čokoľvek medializovať - pokiaľ to bude pre kohokoľvek potrebné.

Tak napríklad v územnom rozhodnutí sa budú môcť nielen Ing. Magová, ale všetci účastníci konania a dotknuté orgány dočítať, ako bolo naložené so všetkými námietkami všetkých účastníkov konania, koľko napr. svetlotechnických posudkov bolo predložené hygienikovi, ako naložil stavebný úrad s petíciou občanov, atď.

V rozhodnutí určite nebudú uvádzané v úvodzovkách priame reči vedúceho stavebného úradu (ktoré sú, mimochodom, zbytočne a tendenčne Ing. Magovou interpretované), konverzácia s účastníkmi konania, atď., jedine technicky vyjadrené umiestnenie objektu v rámci právnych predpisov a slovenských technických noriem, ktoré budú podrobne zdôvodnené v dôvodovej časti budúceho územného rozhodnutia.

Pred vydaním územného rozhodnutia, pokiaľ by si chcela aj prostredníctvom médií Ing. Magová zabezpečiť objektívne rozhodovanie stavebného úradu, môže byť prípadná ochota medializovať obsah samotnej petície. Uverejnenie alebo neuverejnenie napr. petície určite nebude mať vplyv na rozhodovanie stavebného úradu, ktorý má zo zákona povinnosť rozhodovať vecne a objektívne, bez pocitov skrivodlivosti ktoréhokoľvek účastníka konania vrátane stavebníka.

Ing. František Mészáros, vedúci oddelenia územného konania a stavebného poriadku Miestneho úradu mestskej časti Bratislava - Nové Mesto

Páčil sa vám článok?