Obyvatelia sú proti novému bytovému domu

23.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Kramárov sa pustili do boja. Nepáči sa im, že na Ambrovej ulici má vyrásť bytový dom, ktorý podľa ich názoru zmení ráz celej oblasti, naruší životné prostredie a prinesie zničenie miestnej zelene, vrátane stromov.

„Navrhovateľ stavby domu pán Uhrík sa už asi šesť rokov snaží na svojom pozemku presadiť výstavbu niečoho, čo sem nepatrí. Začal so žiadosťou o výstavbu rodinného dvojdomu s ôsmimi bytovými jednotkami. Po neúspechu zmenil architektonické štúdio a žiada o schválenie výstavby bytového domu, oficiálne so 6 bytmi, neoficiálne o štyri viac - čo však, samozrejme, nie je právne podchytené - ale sú to informácie, ktoré dáva prípadným záujemcom o kúpu bytov,“ píše čitateľka Vladimíra Magová.

Podľa jej slov, „väčšinu svojich schválených žiadostí o vyjadrenie príslušných úradov k danej stavbe domu (vodárne...) má ešte z pôvodnej žiadosti na rodinný dvojdom.“ Vladimíra Magová má ťažké srdce aj na úradníkov. Tí vraj stratili svetlotechnický posudok, ktorí vypracovali na žiadosť občanov.

„Posudok sa od 30. júna, keď bol odovzdaný do podateľne, do 22. septembra záhadne stratil a na Miestnom úrade Bratislava III sa nevyskytoval. Dňa 22. septembra sme boli za vedúcim oddelenia p. Meszárošom, ktorý nám povedal, že územné konanie na daný bytový dom bude do dvoch mesiacov schválené a naše svetlotechnické vyjadrenia na to nebude mať vplyv. A určite sa nebude znižovať ani podlažnosť. Zároveň sme mu znovu odovzdali našu štúdiu a žiadosť o vyjadrenie k nej s tým, že sa nám osobne zaručil, že ju urýchlene pošlú posúdiť na úrad verejného zdravotníctva,“ píše V. Magová.

„Našu štúdiu, ktorá nás stala 10-tisíc Sk, Úrad verejného zdravotníctva už tri mesiace nemá. Z prostého dôvodu - miestny úrad, konkrétne pani Konečná, ktorá má náš spis momentálne na starosti, požičala našu (!!!) štúdiu stavebníkovi a navrhovateľovi bytového domu pánu Uhríkovi, nech má čas prichystať sa na „protiopatrenia",“ vysvetľuje šokovaná V. Magová.

Keď žiadala ona o niečo podobné, konkrétne o fotokópie zo spisu, dozvedela sa, že do spisu môže iba nahliadnuť. „Zápisky si vraj môžem spraviť, ale v žiadnom prípade nemám právo čokoľvek, a už vôbec nie štúdiu, za ktorú niekto zaplatil, okopírovať. Nieto ešte zobrať domov, ako dovolili pánu Uhríkovi. Toto je iba jedna z mála vecí, ktoré ukazujú na vysokú ústretovosť miestneho úradu - odboru územného plánovania smerom k stavebníkovi a k absolútnej ignorancii ostatných dotknutých strán.“

Vladimíra Magová nakoniec dodáva, že ju nepríjemne prekvapil aj ďalší z argumentov: „Pán Meszároš mi povedal, že oni už aj tak nič iné nemôžu robiť, ako stavbu schváliť, keďže magistrát sa vyjadril kladne.“

Bratislavské noviny oslovili aj Miestny úrad Bratislava III, ale stanovisko sme napriek urgencii nedostali.

(db)

Páčil sa vám článok?