Na Letnej vraj obmedzenia rešpektujú

24.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Sporná stavba na pomedzí Letnej a Hálkovej ulice stále strpčuje život ľuďom, ktorí tu žijú, zdá sa však, že novomestská samospráva sa snaží udržať situáciu pod kontrolou.

V okolitých štátoch drží staviteľov zákon i verejná správa na oveľa kratšej uzde než u nás. A tak nečudo, že z bezpečného sprievodu škôlkára v prvý deň školského roku sa stane skúška nervov a že dieťatko po návrate domov hovorí, že na vychádzke im čosi padalo na hlavu.

Sťažovala si na to naša čitateľka, ktorá využíva služby Materskej školy na Letnej ulici. V susedstve budujú základy polyfunkčného domu, pre ktorý stavebný úrad stanovil prísne podmienky. Nie všetky však dodržiavajú. Ide najmä o prašnosť, takže v škole sa nedá vetrať, a aj výkopy popri vchode považuje naša čitateľka za nebezpečné. Reakciu samosprávy nám tlmočila hovorkyňa starostu Bratislavy-Nové Mesto Alžbeta Klesnilová: „O sťažnostiach v súvislosti s výstavbou polyfunkčného objektu Letná - Hálkova vieme aj na miestnom úrade. Siedmeho septembra dostal novomestský stavebný úrad písomné upozornenie od Dr. Barbory Oráčovej (členky bývalého petičného výboru), že na stavbe sa pracuje aj v nedeľu a počas sviatkov, a to za veľkého hluku.“

Stavebný úrad povolil stavbu za mimoriadne prísnych podmienok. V stavebnom povolení je napríklad uvedené, odkedy dokedy v pracovných dňoch sa na stavbe možno venovať prácam, ktoré sprevádza hluk.

Cez víkendy je povolené vykonávať len menej hlučné práce. Rešpektuje sa tiež vyhláška 549/2007, ktorá hovorí o prípustných hodnotách hluku a o vibráciách, a ktorá chráni aj také zariadenia, ako sú detské jasle, materské či základné školy.

V intenciách tejto vyhlášky musia na stavbe zohľadňovať denný režim detí v Materskej škole na Letnej ulici, predovšetkým odpočinok detí v čase od 12.30 do 14.30 h. Riaditeľka MŠ samospráve potvrdila, že v tomto čase je na stavbe väčší pokoj, nepracujú ťažké stroje, takže podmienka stavebného úradu sa dodržiava.

„Pokiaľ ide o sťažnosti na prašnosť, podľa vyjadrenia šéfa stavebného úradu išlo o jednorazovú záležitosť, ktorá sa prejavila pri spevňovaní stien výkopovej jamy. Zatiaľ sa na stavbe robia výkopové práce a betónuje sa suterénne murivo,“ informuje hovorkyňa. Situácia na stavbe je vraj pod drobnohľadom.

Gustav Bartovic
FOTO – Oto Limpus

Páčil sa vám článok?