Prestavba Zimného štadióna O. Nepelu sa začína

23.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Rozhodnuté! Hlavné mesto Bratislava začína 24. septembra 2008 oficiálne prestavbu Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Jeho kolaudácia je naplánovaná na november 2010.

Definitívne by sa tak mala uzavrieť kapitola o hľadaní stánku pre majstrovstvá sveta 2011. S názorom, že štadión je pre šampionát to najlepšie riešenie, prišiel primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský po tom, čo neprešli lokality medzi Prístavným mostom a Mostom Apollo, pri letisku a naposledy nový stánok na Kalinčiakovej.

„Počas celého leta sa k projektu prestavby zimného štadióna stretávala každé dva týždne koordinačná skupina. Zaoberala sa širšími vzťahmi v území Tehelného poľa, riešením dopravnej situácie, možnosťami parkovania v lokalite, ale aj možnosťami vzniku nových peších zón ako nástupných spoločenských priestorov v bezprostrednom okolí štadióna,“ povedal A. Ďurkovský.

Koordinačnú skupinu tvorili zástupcovia magistrátu, mestskej investorskej organizácie Generálny investor Bratislavy (GIB), prevádzkovateľa štadiónu Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ), HC Slovan Bratislava ako kľúčového nájomcu haly a, samozrejme, Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Generálny investor zadal spracovanie variantného riešenia prestavby zimného štadióna architektonickej kancelárii Fischer, s.r.o., Bratislava, ktorá bola v uplynulých rokoch riešiteľom viacerých rekonštrukčných prác a stavebných úprav v objekte štadióna.

Architekti pripravili štyri varianty prestavby, z ktorých nakoniec vyhral variant č. 2. Celkové náklady vyšli v cenách z roku 2008 na 1 222 382 406 Sk bez DPH. Štadión Ondreja Nepelu po ňom zvýši svoju kapacitu na 10-tisíc miest, zrekonštruujú sa všetky priestory, vrátane technológie a infraštruktúry, zmiznú aj stĺpy, ktoré otravovali život divákov. Zmena čaká strešnú konštrukciu, podporné stĺpy nahradí nová konštrukcia a úplne nové dispozičné riešenie bude mať zázemia haly.

Prestavba sa začala septembrovým výberom zhotoviteľa projektovej dokumentácie. Do konca roka 2008 má byť spracovaná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie. V apríli 2009 sa čaká vydanie stavebného povolenia, v máji sa vyberie zhotoviteľ stavby. Začiatok prestavby je naplánovaný na jún 2009, jej koniec na október 2010. S kolaudáciou sa ráta v novembri 2010.

Primátor Bratislavy sa stretol aj s prezidentom Medzinárodnej federácie ľadového hokeja René Fasselom, ktorého informoval o pripravenosti mesta na rekonštrukciu zimného štadiónu. „Som rád, že som mohol pánu Fasselovi osobne prezentovať prestavbu Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Navyše sme sa dohodli, že ho budem priebežne informovať o tom, ako budú práce pokračovať,“ povedal Andrej Ďurkovský. Prezident medzinárodnej hokejovej federácie zase zdôraznil, že v prípade usporiadania MS nie je možné posunúť krajiny.

(db, mih)
VIZUALIZÁCIE - Fischer, s.r.o.

Páčil sa vám článok?