Prioritou je znížiť intenzitu rušivých prvkov

11.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Projekt revitalizácie Námestia SNP v Bratislave je úzko prepojený aj so zlepšovaním životného prostredia v centre hlavného mesta. Rozšíriť pešiu zónu z historického jadra Starého Mesta aj o centrálne Námestie SNP by nepochybne privítala väčšina Bratislavčanov.

Ak by sa navyše pridala myšlienka využitia podzemia námestia na riešenie toľko kritizovaného problému parkovania a na obchodné priestory a kaviarne, máme pred sebou atraktívny projekt.

Jedným z materiálov, pomáhajúci pri rozhodovaní v projekte revitalizácie Námestia SNP, je aj posudok o vplyvoch činnosti na životné prostredie, ktorý spracovala firma EKOJET s. r. o. v apríli 1999 pre mestskú časť Bratislava - Staré Mesto.

Takýto projekt má vždy svoje pozitívne a negatívne stránky. Spolu s riešením celého radu technických a ekonomických problémov treba brať ohľad aj na existujúce životné prostredie v tejto lokalite a minimalizovať nepriaznivé vplyvy stavby v čo najväčšej miere.

Z pohľadu životného prostredia by bolo najvýhodnejšie, aby Námestie SNP bolo už zrevitalizované, to znamená bez automobilovej dopravy, bez hlučnej električkovej trate, bez zaparkovaných áut na povrchu. Redukcia dopravy a parkovania v tejto lokalite bude mať pozitívny a dlhodobý vplyv na zníženie hlučnosti, emisií z dopravy, vibrácií a prašnosti v centre mesta. Obyvatelia a návštevníci Bratislavy tak získajú atraktívne námestie ponúkajúce relax, oddych a zábavu.

V prvej etape prestavby námestia síce bude nutné realizovať hrubé stavebné práce, prejazdy nákladnej stavebnej dopravy, odklon automobilovej dopravy z námestia a pod., avšak prioritnou snahou všetkých odborných tímov pracujúcich na projekte je intenzitu rušivých prvkov v čo najväčšej miere znížiť.

Veľa sa tiež diskutuje aj o zachovaní zelene v hornej časti námestia, ktorá je nosným estetickým prvkom celého priestoru. Koľko zelene sa zachová a koľko bude potrebné nahradiť inou formou, ukáže budúcnosť a konečný projekt. Kompromisným riešením je zachovanie prvého, prípadne druhého radu vzrastlých stromov v hornej časti Námestia SNP v kombinácii so zachovaním stromov po obvode námestia a výsadbou ďalších plôch zelene.

Príprava projektu revitalizácie Námestia SNP nie je jednoduchá. Je pri nej potrebné zvážiť všetky aspekty, ktoré rozhodnú o budúcej tvári námestia. Dôsledná odborná príprava aj z hľadiska posudzovania vplyvov tejto stavby na životné prostredie je jednou z rozhodujúcich podmienok, aby sa celý projekt úspešne zrealizoval k všeobecnej spokojnosti občanov.

Mgr. Tomáš Šembera, za spracovateľa posudku o hodnotení vplyvov činnosti na životné prostredie
NÁMESTIE SNP

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie