Poslanci schválili zadanie štúdie zóny Krčace

8.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Návrh zadania Urbanistickej štúdie zóny Krčace v bratislavskej Dúbravke miestni poslanci na dnešnom zasadaní zastupiteľstva schválili bez pripomienok. Štúdia rieši územie s rozlohou približne 4,5 hektára, v širších súvislostiach má riešené územie okolo 20 hektárov.

Cieľom štúdie je vypracovať podrobnejšie platný územný plán mesta, kde by sa v danej lokalite definovala zástavba, dopravné riešenie, siete či zeleň. Štúdiu si nechal vypracovať súkromný investor, ktorý v tejto lokalite kúpil pozemky, tiež ju bude financovať. Ako povedal starosta Dúbravky Ján Sandtner, tento návrh zadania vníma veľmi pozitívne. Dúbravka sa podľa neho môže a bude rozrastať aj v okrajových lokalitách a nebude zaťažovať prostredie v centre mestskej časti.

"Minimalizujeme zastavanosť v centre, aby tu ostala pekná zelená časť. Pre mňa to má význam," konštatoval. Ako ďalej uviedol, Dúbravka má v rezerve ešte nejaké okrajové lokality, kde by sa mohlo stavať. Sú to napríklad spomínané lokality Krčace, ale aj Veľká lúka, Hrubá lúka, Dúbravčice či lokalita pod starým miestnym ihriskom. "Pre nás to znamená, že tu môžu bývať ľudia. Dúbravka má lokalitu, zdravé ekologické prostredie, je to prínos," doplnil.

Ako Sandtner ďalej uviedol, lokalita Horné a Dolné Krčace je aj podľa územného plánu mesta určená ako rozvojová a na výstavbu. "V dolnej časti sa počíta s výškovými budovami do sedem či osem podlaží, horná časť je určená na individuálne, teda rodinné domy," spresnil. Je to podľa neho prvý krok, aby sa v budúcnosti mohlo pristúpiť k výstavbe. To však podľa starostu môže trvať aj dva a viac rokov, bude to závisieť od toho, ako sa k tomu vyjadria dotknuté strany.

Zonálnu štúdiu si podľa neho chce dať urobiť investor, ktorý tu kúpil pozemok. Následne sa vypracuje urbanistická štúdia, ku ktorej sa vyjadria všetky dotknuté orgány. "Ak ich stanoviská budú pozitívne, štúdia sa môže zapracovať ako návrh alebo zmena alebo dopracovať do územného plánu. Potom bude územné konanie, kde sa všetci vyjadria a cez stavebný poriadok môže dostať stavebné povolenie," dodal.

(sita)

Páčil sa vám článok?