Centrop počíta s výstavbou mesta v meste

25.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Veľkolepý investičný projekt mesta v meste s názvom Central Europe Valley (CENTROP) predstavila v uplynulých dňoch investično-developerská spoločnosť OPERA, a.s.

Projekt, ktorý predstavila aj na veľtrhu nehnuteľností v Cannes, ráta s vybudovaním polyfunkčnej štruktúry pre zhruba 60-tisíc obyvateľov a odhadovanou výškou investícií niekoľko miliárd eur. Je zasadený do územia medzi Devínskou Novou Vsou, Záhorskou Bystricou a automobilkou Volkswagen vedľa diaľnice Bratislava - Praha.

CENTROP má pozostávať z obytných štvrtí, technologického parku, logistického areálu, golfového ihriska, ako aj z kancelárií, obchodov, parkov a z ďalších častí. Za projektom stojí spoločnosť Opera Reform Investments Limited s materskou spoločnosťou v Luxembursku.

Developer zadal riešenie územia štyrom pracovným tímom z renomovaného Massachusetts Institute od Technology v USA, ako aj spoločnosti INVI zo Švajčiarska. Tie vypracovali zámer, podľa ktorého v priebehu 15 až 20 rokov tu v niekoľkých fázach bude realizovať výstavba komerčných budov s plochou vyše 600-tisíc štvorcových metrov, univerzitného areálu a technologického parku s podlahovými plochami asi 900-tisíc štvorcových metrov či olympijského areálu s futbalovým a hokejovým štadiónom.

Územie, ktorého sa projekt týka, susedí s územím, na ktorom dávnejšie avizoval podobne rozsiahly zámer iný veľký investor - spoločnosť Penta, ktorá tu chystá polyfunkčný projekt Port (Lamačská brána). Obe spoločnosti začali spolu diskutovať a nedávno dospeli k spoločnému memorandu o porozumení a spolupráci. Ako uviedol projektový manažér projektu ENTROP Matúš Urban, upravili vzájomné práva a povinnosti pri uskutočňovaní svojich zámerov.

Nejde o jediné projekty tohto druhu na území Bratislavy - ďalším projektom porovnateľného rozsahu je plánovaná výstavba novej mestskej megaštvrte South City na juhu Petržalky.

(juh)
VIZUALIZÁCIE - OPERA, a.s.

Páčil sa vám článok?