Namiesto novej haly mesto ponúka starý štadión

9.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto navrhuje, aby sa halou pre majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2011 stal po rekonštrukcii Zimný štadión Ondreja Nepelu. V pondelok 9. júna to oznámil bratislavský primátor Andrej Ďurkovský (KDH).

Primátor uviedol, že výhodou riešenia je odľahčenie štátu od financií a výrazne nižšie náklady ako na výstavbu novej haly. Zjednodušila by sa podľa neho príprava a vyhovelo by sa obyvateľom, ktorí proti výstavbe haly v tejto lokalite protestujú. Odpadol by aj výber zahraničného partnera v rámci PPP projektu by sa získal čas. Nevýhodou by podľa primátora bolo to, že mesto by si celú organizáciu zobralo na seba. Musí potom pripraviť halu na požadovanej úrovni. Pripomenul ďalej, že v tomto prípade by nebolo potrebné búrať školu, ani robiť náročné zmeny v územnom pláne.

V prípade rekonštrukcie starého zimného štadióna by podľa primátora Bratislavy neho nešlo o miliardy, ale pravdepodobne o niekoľko sto miliónov korún. Informoval, že kapacita štadióna O. Nepelu by sa rozšírila, pribudli by aj parkoviská a zladili sa aktivity s futbalistami. „Priestor cyklistického štadióna, ktorý mesto získalo, by sme využili na verejný športový areál. Nevidím reálne, aby sa tam stavalo niečo iné ako športoviská,“ konštatoval.

Z ministerstva školstva sme dostali stanovisko, podľa ktorého rezort školstva o návrhu vie, ale považuje ho iba za jeden z posledných možných variantov riešenia.

Slovenský zväz ľadového hokeja sa podľa jeho hovorcu Petra Dobiaša vyjadrí až po stretnutí s Andrejom Ďurkovským, keďže primátor prišiel s niečím úplne novým, čo doteraz nebolo predmetom riešenia.

Podľa generálneho manažéra HC Slovan Bratislava Maroša Krajčiho ide o mestskú halu a klub je v nej nájomcom. Podľa vlastných slov požiadal primátora, aby bolo vedenie klubu o všetkom informované a mohlo spolupracovať. „Hlavne aby sa rekonštrukcia robila v takých etapách, aby nás príliš neobmedzovala,“ uviedol M. Krajči.

Vedenie HC Slovan si uvedomuje, že začiatok sezóny by sa posunul na október a niekoľko zápasov by odohrali najskôr „vonku“. „Každopádne každú zimu by sme radi odohrali doma, pretože by nás to finančne položilo,“ povedal. Nevie si predstaviť, žeby sezónu odohral  i v Ružinove alebo niekde inde. Klub bude ústretový a pomôže mestu i zväzu tak, aby majstrovstvá sveta v Bratislave boli.

(rob)

Páčil sa vám článok?