Pod Kamzíkom chcú postaviť vyhliadkovú vežu

4.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Vyhliadkovú vežu - rozhľadňu plánuje pod Kamzíkom v blízkej budúcnosti postaviť mestská organizácia Mestské lesy. Veža by mala stáť na obľúbenej rekreačnej lúke známej aj ako Americké námestie.

Podľa informácií z Mestských lesov je lokalita Kamzík (440 m n. m.) obľúbeným miestom krátkodobej rekreácie Bratislavčanov, ale aj zahraničných návštevníkov. Miesto poskytuje jedinečnú panorámu s výhľadom na celú Bratislavu so záberom na Dunaj, historického jadro a Hradný vrch.

V súčasnosti je na tzv. Americkej lúke drevený altánok, hojdačka, stolnotenisový stôl, ohnisko a piknikové miesto v podobe lavičiek a stolov. Vzhľadom na mladé a nízke porasty v okolí lúky je výhľad na mesto zatiaľ dobrý, no o niekoľko rokov, keď stromy narastú, bude možný iba z vrcholu rozhľadne. „Pôjde o atraktívny prvok, ktorý je vhodný do tejto lokality,“ uviedol riaditeľ Mestských lesov Vladimír Kutka.

Vyhliadková veža bude vyrobená z lepených hranolov zo severskej borovice. Drevo pochádzajúce z drsných severských podmienok sa vyznačuje vysokou húževnatosťou, pevnosťou a odolnosťou proti nepriazni počasia. Výrobca poskytne podľa Mestských lesov záruku päť rokov pri predpokladanej životnosti niekoľko desaťročí.

Náklady na výstavbu rozhľadne by mali dosiahnuť výšku 1,5 milióna korún. Mestské lesy chceli rozhľadňu vybudovať už tento rok, ale zrejme sa to vzhľadom na nedostatok financií nepodarí. Organizácia stále hľadá sponzorov, ktorí by zaplatili realizáciu projektu.

Pôdorysný rozmer plánovanej vyhliadkovej veže je 3x3 metre, vrchná podlaha je vo výške 6 metrov a celková výška rozhľadne je 9 metrov. Bude ju prevádzkovať a udržiavať mestská organizácia s tým, že jej využívanie bude zadarmo a na vlastné riziko.

(rob)
VIZUALIZÁCIA - Joana Holčíková

Páčil sa vám článok?