Pri diskusii o budúcej hale emócie nechýbali

28.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch očakáva lamačská samospráva vyjadrenia magistrátu, ktorý má rozhodnúť o budúcnosti vybudovania cyklistického štadiónu v tejto mestskej časti.

„V súčasnosti je projekt len vo fáze zámeru, očakávame, že magistrát sa k veci vyjadrí do konca mája,“ informuje o najnovšej situácii Vlasta Richtáriková z Miestneho úradu Lamač. O záväzné vyjadrenie, podľa ktorého územného plánu sa majú riadiť pri príprave projektu, požiadala zhruba pred mesiacom starostka Oľga Keltošová. Vyvrcholili tým spory medzi odporcami výstavby Národného cyklistického štadiónu a jeho zástancami. Celú kauzu poznamenal nedostatok informovanosti, nepresné informácie a nahrádzanie argumentácie citovými výbuchmi.

Lamačskí poslanci na poslednom zasadaní obvinili občianskych aktivistov organizujúcich petíciu zo zavádzania a nepravdivých informácií. Naopak Roman Kudláč z petičného výboru tvrdí, vraj sa hovorilo, že hala nebude vyššia ako jedenásť metrov, pritom na webovej stránke zväzu cyklistiky sa uvádzala jej svetlá (vnútorná) výška 13,5 metra. Autor projektu Ondrej Trangoš zasa hovorí podľa poslednej alternatívy o celkovej výške 10,5 metra, rezervuje si však korekcie a opäť sa dostávame do vyššej hladiny. O. Trangoš však jednoznačne tvrdí, že navrhovaný projekt je v súlade s platným územným plánom, že hala bude slúžiť aj verejnosti a že Lamačania dostanú zmluvne potvrdené benefity ako BMX dráhu a ďalšie. Podľa neho bude hala určená na cyklistiku, ale aj na ľahkú atletiku a loptové hry.

Napriek prevahe tvrdých zástancov budovania haly v miestnom zastupiteľstve už teraz došlo k istým zmenám. Ovál bude o 50 metrov kratší, bude mať teda len 200 metrov, zachová sa chodník i zeleň, bude však treba rovnobežne s ulicou Na barinách vybudovať saunu, fitnes, bazén, ihriská a masáže, ktoré predtým mali byť vo vnútri.

Poslankyňa Mária Čačíková uvádza, že nové športoviská Lamač nepotrebuje, lebo je ich dosť a sú nevyužité. Apeluje, aby sa konečne niekto začal venovať deťom a založil a viedol športové kluby. Tiež hovorí, že BMX dráhu si chceli vybudovať aj sami a predovšetkým poukazuje na to, že ani ona ako poslankyňa ešte nevie, aké budú skutočné parametre haly, ako sa vyrieši parkovanie a predovšetkým, čo konkrétne budú spomínané benefity.

Chýb sa narobilo aj na úrovni diskusie - vystúpenie predsedu stavebnej komisie voči členke petičného výboru Drahoslave Rehákovej, ktorá vec rozvírila v médiách, nebolo práve slušné, rovnako reakcii v novinách adresovanej tejto pani chýbala korektnosť, a aj starostkino porovnanie celkového počtu Lamačanov s „petičiarmi“ nemá politickú kultúru. Samospráva má teraz čas, kým technické otázky čakajú na riešenie, príležitosť pracovať na vzťahu k občanom. Nové športoviská vždy treba. Petíciu však podpísali aj Lamačania, ktorí v okolí nebývajú. Občan - volič má právo na svoj názor.

Gustav Bartovic
VIZUALIZÁCIA - O. Trangoš

Páčil sa vám článok?