Hala je podľa občanov v rozpore s územným plánom

24.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zámer výstavby multifunkčnej športovej haly je podľa občanov Lamača, ktorí proti tomu spísali petíciu, v rozpore s územným plánom mesta. Na zasadaní lamačského miestneho zastupiteľstva s tým vystúpil zástupca petičného výboru Roman Kudláč.

Lamačskí poslanci však zdôraznili, že petícia proti zámeru výstavby Národného cyklistického štadióna je zavádzajúca a nevychádza z pravdivých informácií. Nepravdivo sa podľa nich uvádza napríklad to, že "ide už o hotovú vec," tiež nesúhlasia s tým, že bude porušená zeleň v danej lokalite. Poslanci vzali petíciu proti zámeru výstavby štadióna na vedomie s pripomienkou, že nesúhlasia so slovom "národný." Ide podľa nich o multifunkčnú športovú halu a nie národný štadión.

Kudláč argumentoval tým, že plánovaná športová hala bude v rozpore s územným plánom mesta. "Hala bude zasahovať na dva pozemky. Jeden z nich povoľuje výstavbu športových hál, nie však štadióna. Druhý pozemok je stabilizovaná plocha, na ktorej nie je možné umiestniť ďalšiu stavbu," povedal. Podľa neho je táto oblasť poslednou pokojnou a tichou lokalitou v Lamači, kde je životné prostredie ešte v akom takom stave a preto by si ju chceli zachovať.

"Teraz príde investor, ktorý nám to chce zobrať a ktorému to bude primárne slúžiť na jeho potreby. A to, že postaví nejakú BMX dráhu alebo zriadi športovú triedu je však neporovnateľne málo s tým, čo Lamačanom zoberie," zdôvodnil. Kudláč zároveň dodal, že nie sú proti tomu, aby sa Lamač ďalej rozvíjal a stavali sa športové zariadenia, ale chcú, aby sa to stavalo na územiach tomu určených.

Lamačská starostka Oľga Keltošová argumentovala, že územný plán sa medzičasom menil a investorov zámer je v súlade s novou verziou územného plánu, táto časť je výlučne určená pre šport a rekreáciu. Ako povedala, mestské zastupiteľstvo a magistrát požiadala o vydanie záverečného stanoviska, ktorá verzia územného plánu je platná.

"Od vyjadrenia magistrátu hlavného mesta závisí, ako budeme ďalej pokračovať. Očakávam, že magistrát sa vyjadrí do dvoch týždňov. Bez neho sa nebudeme púšťať do žiadnej výstavby. Ak to však bude odsúhlasené, prechádzame do ďalších štádií príprav projektov," uviedla. Keltošová zdôraznila, že žiaden investor by neinvestoval milióny korún do projektu, ktorý by bol v rozpore s územným plánom alebo stavebným zákonom. Podľa nej obavy vyjadrené v petícii čiastočne rozptýlili, no predpokladá, že k tejto problematike sa ešte vrátia.

Miestna poslankyňa Mária Čačíková sa zaujímala o to, ako sa bude športová hala využívať a aké benefity investor za výstavbu haly ponúkne mestskej časti. Tými by mali byť podľa člena výkonného výboru Slovenského zväzu cyklistiky zodpovedného za dráhovú cyklistiku Petra Malíčka zriadenie športovej školy, športovej triedy na všeobecne športové zameranie či BMX dráha. Malíček a niektorí poslanci predpokladajú, že postavením haly sa zvýšia športové aktivity v Lamači a užitočné a prospešné to bude najmä pre mládež.

"Výstavbou haly pripravíme podmienky pre deti, aby mali kam chodiť, aby nefajčili, nepili a neflákali sa. Je ľahké niečo zakázať a vytvoriť na to zákon, ale dajme im alternatívu," zdôvodnil miestny poslanec Ľudovít Valentovič. Podľa prezidenta Slovenského zväzu cyklistiky Antona Tkáča majú podrobný plán prenajímania haly, či športového a kultúrneho využitia, na lamačský miestny úrad ho dodajú v priebehu niekoľkých dní.

(sita)

Páčil sa vám článok?