Za novým Lamačom má vyrásť novší

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Predstava, že sa urbanistické využitie Lamača potiahne ďalej na sever, je staršia ako dnešná nová, sídlištná časť tejto mestskej časti. Naštartovať túto etapu mal obchodný dom Jednoty, ktorý však už roky pripomína skôr egyptský sarkofág.

No už dnes v priestoroch medzi Hodonínskou a diaľnicou začína vyrastať nové nákupné centrum. Okrem predajne Lidl tu stavajú predajné firemné zastúpenia niekoľkých automobiliek. Všetky objekty budú mať dostatok parkovacích miest - čo jediné chýba, je mimoúrovňové prepojenie pre peších zo sídliska ponad Hodonínsku. Podľa stavebných povolení by mali byť dokončené do osemnástich mesiacov, mnohé z nich však zrejme začnú slúžiť už na budúci rok.

Väčším orieškom je zastavanie plochy Staré záhrady na sever od obchodného sarkofágu, medzi Hodonínskou a lesom. Po jeho južnej strane síce už vyrastajú polyfunkčné dvojičky, zástavba je však na sever od obchodného domu a Bakošovej ulice. Architekti v rámci niekoľkých stavieb totiž navrhli aj dve tridsaťposchodové budovy. Aj keď údajne nie je tento návrh v rozpore so zadaním, poslanci ho odmietli a odmietavé stanovisko zaujal aj miestny úrad.

Starosta Peter Šramko hovorí: „Z hľadiska obce treba dbať o istú harmóniu novej architektúry s okolím a pocitmi ľudí.“ Kultivovanie tejto plochy je však nevyhnutné pre zlepšenie kvality života Lamačanov - neobrábaná plocha je už dlhé roky zdrojom najrôznejších rastlinných alergénov, ktoré ľudí trápia a ohrozujú. Hovorí tiež, že každý projekt bude musieť ponúknuť dostatok parkovacích miest a mať vlastné podzemné garáže. Architekt Ján Šilinger dopĺňa, že tridsaťposchodové budovy tam rozhodne nebudú, aj keď je záujmom aj obce využiť každý štvorcový meter plochy čo najefektívnejšie. Pokiaľ ide o výškové parametre, predstavujú si budovy rôznej výšky. Napríklad za dnešným koncom Bakošovej vyrastie dvanásťposchodový vežiak, v tejto línii však budú ďalej pokračovať už len nízke trojbytové domy a ľavú stranu budúcej ulice má lemovať radová zástavba. Vízia sa v Lamači rýchlo kryštalizuje - takmer každý druhý týždeň sa jej venuje miestne zastupiteľstvo a spoločne hľadajú kroky, ako postúpiť vo veci ďalej.

Páčil sa vám článok?