Hľadá sa spôsob financovania výstavby novej haly

26.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Miesto, kde by mala stáť multifunkčná hala pre majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2011 je už známe, spôsob financovania jej výstavby sa však ešte len hľadá.

Ako sme už informovali, multifunkčná aréna by mala stáť na mieste areálu Základnej školy Kalinčiakova a na mieste súčasného cyklistického štadióna na Ulici odbojárov by mala vyrásť nová športová škola s príslušným zázemím. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) a spoločnosť Arena 2011 by chceli, aby bola hala postavená do decembra 2010.

Pokiaľ ide o financovanie výstavby, podľa riaditeľa Marketingu SZĽH a predsedu predstavenstva spoločnosti Arena 2011 Martina Rybu sa vedú rokovania s ministerstvom školstva a pripravuje sa návrh na rokovanie vlády. Predstavou hokejistov je, že by šlo o tzv. PPP projekt, pričom víťaz tendra by halu postavil a aj prevádzkoval.

„Ak sa športový zväz rozhodne uskutočniť výstavbu s účasťou štátu, musí akceptovať všetky podmienky verejného obstarávania a ich transparentnosť,“ povedala nám hovorkyňa ministerstva školstva Dana Španková. Ako dodala, v prípade že si zväz vytvorí vlastné konzorcium pre výstavbu objektu bez účasti štátu, tieto povinnosti neplatia.

„V prípade, že štát vstupuje do výstavby významného športového objektu nadnárodného charakteru, musí o tom rozhodnúť vláda, súčasne schváliť zásady financovania a s odstupom času vypísať transparentné kritériá na výber koncesionára, t. j. toho, kto bude objekt stavať,“ vysvetľuje D. Španková.

Ako dodala, stávajú sa prípady, že pri organizácii významných podujatí usporiadajúca krajina požiada o zmenu termínu konania. „Nechceme tým však povedať, že je to prípad Majstrovstiev sveta 2011 v ľadovom hokeji,“ konštatovala. „Ak je štát finančne zainteresovaný do výstavby takéhoto objektu, predpokladá, že príslušné mesto (obec) pristúpi k takémuto projektu minimálne vkladom nezaťaženého pozemku a jeho výhodnosťou z hľadiska všetkých s tým súvisiacich vplyvov (životné prostredie, infraštruktúra a podobne).“

Podľa D. Špankovej sa v súčasnosti pripravuje nové znenie materiálu do vlády SR, Pripustila, že jednou z alternatív môže byť budovanie arény formou PPP projektov (konkrétne typu BOT, v slovenskom preklade Postav, Prevádzkuj, Preveď). „Predchádza však tomu odôvodnenie výberu lokality,“ konštatovala. Ministerstvo podľa nej čakám, kedy mesto dá k dispozícii vysporiadaný pozemok.

(juh)

Páčil sa vám článok?