Čierneho staviteľa už pokuta neminie

20.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

V ôsmom čísle sme uverejnili list nášho čitateľa, ktorý poukazuje na to, že na konci Rusoviec vznikajú bez stavebného povolenia základy pre 29 domov a nikto čiernej stavbe nekladie odpor.

Čitateľ zároveň vyzýva redakciu, aby zistila o neoznačenej stavbe viac. Prvý na list však zareagoval starosta Rusoviec Dušan Antoš s tým, že chce práve našim prostredníctvom verejnosť informovať o priebehu celej kauzy, pričom zdôrazňuje, že už trvá správne konanie. To sa začalo po opakovanej kontrole na stavenisku po neuposlúchnutí výzvy na zastavenie prác.

Starosta spresňuje, že stavba je projektom spoločnosti Green-field, s.r.o. D. Antoš ďalej informuje, že ak okamžite neprestane stavebný ruch, bude miestny úrad pokračovať ďalším správnym konaním a pre redakciu sa vyjadril, že pokuta stavebníka rozhodne neminie a že pôjde do miliónových hodnôt.

Staviteľov totiž na nelegálnosť ich počínania neupozorňoval len úrad, ale aj obyvatelia priľahlých ulíc. Okrem stavania na čierno totiž stavitelia porušovali aj cestný zákon a veľmi silne znečisťovali vozovku. Na to staviteľ zareagoval tým, že stavbu označil a uviedol na nej aj údaje o stavebnom povolení na stavbu, ktoré však nemá.

Podľa zistenia rusovskej samosprávy má od 17. januára tohto roku právoplatné stavebné povolenie len na budovanie kanalizácie a vodovodu. Lenže Green-field začala stavať už v roku 2007 a nezačala vodovodom či kanalizáciou, ale výstavbou inžinierskych sietí a rozsiahlymi zemnými prácami spojenými s budovaním podložia pod komunikácie.

Grenn-field možno začala kopať pod zámienkou, že v októbri 2007 si podala na stavebný úrad žiadosť o začatie výkopových prác, údajne na účely predstihového archeologického výskumu spolu so žiadosťou o stavebné povolenie. To však pre nekompletnosť dokumentácie nedostala. Zjavne sa však ani žiadny výskum nekonal, a tak by sa k veci asi mali vyjadriť aj štátni ochrancovia pamiatok, ide totiž o lokalitu bohatú na nálezy rímskeho osídlenia.

V súčasnosti údajne spoločnosť naozaj robí len na kanalizácii a vodovode, občania Rusoviec i samospráva však majú dosť arogancie a prípad bude zjavne pokračovať. Nekvalitný stavebný zákon totiž obci nedáva iné právomoci, ako ukladať správne opatrenia. Tie však chcú využiť.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?